My Heart is......

angry, colors, day, emoticons, emotions, feeling

Maafkan saya...ini bukan ruangan untuk melepaskan amarah yang membeku di hati aq! Sekiranya aq buat macam tue...makanya aq da langgar undang2 blog kepunyaan Wany Azmy yang termaktub di bawah Sekyen 6 (3)...pergilah cari dekat buku undang2. Memang kalau ader pun takde kena mengena dengan aq ok!

Aq bukan macam certain blogger. Marah sikit terus nak post entri siap buat dalam CAPS LOCK lagi. Zaman aq yang sebegitu dah berlalu. Kalau dulu yea la...marah sikit nanti keluar la status dekat FB...tapi skang aq sudah amalkan kehidupan yang sihat. Hehehe...bagi aq cara yang sebegitu langsung tak menunjukkan kematangan korg dalam berfikir. 

Orait...tak mo membebel panjang2...entri hari ini bukan hendak memaki hamun orang tetapi sekadar hendak berkongsi dengan para pembaca yang disayangi. Apa yang perlu aq dan kamu dan semua org perlu buat jika tengah sakit hati?

Sakit hati sama dengan marah tak? Well pada firasat aq yang tak arif tetapi mempunyai pendapat yang tersendiri...sakit hati tak sama dengan marah. Sakit hati hanya dirasa dan dipendam di dalam hati. Manakala marah tue seconfirm2nyer akan diluahkan atau pun habislah korg kena maki hamun sumpah serapah nanti. Tapi kadang kala sakit hati yang tak tertahan lagi boleh juga terluah dengan perasaan marah yang meluap2 (apalah yang aq mengarutkan nie...layan je laaa)...so macam mana nak di atasi ek?

Sebelum tue aq nak bagitau korg...sakit hati nie boleh di kategorikan dalam tiga bentuk. Firstly, korg sakit hati sebab mereka yang menyakitkan hati korg. Secondly, korg sakit hati sebab korg yang cari penyakit tue sendiri. Maksudnya da tau benda tue akan menyakitkan hati korg tapi korg degil dan gedik nak buat. Last2 sakit hati sendiri. And thirdly sakit hati tanpa sebab. Yang last one nie aq tak pernah plak kena. Korg pernah ke?

So hari nie aq sakit hati disebabkan kategori nombor dua. Padan muka eden! Cari penyakit namanya. So kenalah rawat sendirikan. Yea dak? Selalunya tidak kiralah korg sakit hati jenis kategori yang mana pun tetapi cara yang aq gunakan untuk atasinya sama je...scroll kt bawah yea...

  1. Beristighfar - Selalunya aq akn mengucap banyak2. Bukan apa kalau korg sakit hati dan tak boleh nak control takut jadi marah. Time nie la setan lagi galak hasut kita suruh marah kan...aq nie plak jenis malas nak marah2...taknak timbulkn konflik dengan sesiapa. So before it getting worst aq mengucap banyak2, berzikir ke supaya hati kita tenang dan sentiasa ingat pada ALLAH S.W.T.
  2. Berwudhuk - Nie mesti semua biasa buatkan. Selalunya kalau kita tengah mengalami emosi yang kurang menyenangkan nanti mesti org suruh g amik wudhuk. Yuppp aq pun akn buat macam tue. Lagipun berwudhuk nie banyak kelebihannya. Antaranya dapat menghapuskan dosa2 dan membuka ikatan setan. More details? Korg g la google2 tw...nak lagi berkesan? Tunaikan la solat sekali kan alang2 da ada wudhuk tue ;p
  3. Tidur - This is the best bro! (ala2 Nabil tak?). Kalau dah parah sangat sakit hati tue so aq tido sudah! Hopefully pas bgun tdo sakit hati pun hilang. Hehehe...
  4. Merayap aka Hangout - Ase2 nie mampu hilangkan sakit hati dak? Entah...tapi aq selalu je buat especially time kat kampus. Waktu kat Shah Alam tempat paling powerfull untuk membawa hati yang lara adalah McD Seksyen 2...hahaha. Padahal takde apapun yang best. Just port untuk melayan perasaan je kot ;p
  5. Meluahkan pada org yg korg sakit hati tue - Ada bran mau cakap sama olang yang lu manyak cakit ati tue??? Hehehe...aq sometimes je la. Kalau tak boleh tahan aq terus luahkan la kat mereka yang aq sgt2 sakit ati tue. Tapi kalau those yang jenis tak boleh terima luahan kita...hangpa sila bersiap sedia dengan tentera korg untuk berperang. Hahaha. Tak pasai2 bergaduh.
  6. Think positive! - Bak kata en Buah Aty aq...erkkk busyukkk ader ckp ke? Hehehe...pikiaq positif sudahlah...jgn dilayankan sangat emosi yang terlebih emo 2...hahaha. Kalau ada yang memang jenis suka menyakitkan hati korg better bersabar je la. Sesungguhnya ALLAH akan bagi ganjaran pada mereka yang bersabar (opsss tertazkirah plak...hehehe). Tapi pada yang jenis sakit hati sebab cari penyakit sendiri aka macam aq nie so pikiaq positive ok? Jgn emosi pd tanah... 
epic, heartbroken, ilabphea, patrick, patrick star, screencap
AMARAN!!! Jangan tiru aksi Patrick!

Ok sampai di sini sahaja tazkirah aq pada hari ini. Idea di atas di ambil 100% dari akal ku yang cerdik. Hahaha. Selamat membuang masa dgn membaca entri aq nie...


8 comments

  1. saba yer cik...slalu g mcd seksyen 2??tmpt feveret gk tu...klo da lmer knl..msti da brjodoh lme kn kiter?hak3!!

    ReplyDelete
  2. @aku selalu lepak sbb wani study sana kn...berjodoh ape jantina sama...cik aku telah menghancurkn atiku...hahaha...just kidding...btw thnx tw :)

    ReplyDelete
  3. think positive

    hai..saya dah folo blog awak..kalau sudi..folo la blog saye http://ilovekampungku.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. tgk cite lawak kalo marah..x ingat marah dh..huhu:)

    ReplyDelete
  5. @RuSyDi betul2...xpun suh member wt lawak...dgn member wa hempuk...muahahaha

    ReplyDelete

Back to Top