Kerana Garam Belacan...

Hoooooolaaaaa...bukan main lama aku menyepikan diri dari menghupdate blog nie kan...hampir seminggu duduk rumah after final exam telah membuatkan tangan aku nie tergedik-gedik nak menghupdate blog. Itu pun sebab aku dah terasa kebosanan yang amat sangat sekarang nie...aigoo memang tak tau bersyukur kan...during final bukan men terkinja-kinja nak balik rumah and now bila dah dok rumah mati akal dan mati kutu aku dok kat rumah tanpa buat kerja...

Back to the topic...tiba-tiba terfikir nak share topik ni kat korang...memandangkan aku nie made from utara so garam belacan dengan diri aku memang tak boleh dipisahkan. Erkk korang tau tak garam belacan tue binatang ape? Ommo tak tau? Mehhh sini aku tunjuk kat korang...garam belacan tue macam kat gambar bawah nie...selalunya orang akan makan garam belacan nie ngan buah cam buah jambu, pelam muda, nam-nam and banyak lagi. Woooahhh kecuq ayaq liuq aku bercerita...nyummmm nyummmm...aktiviti cam nie orang panggil menyicah...nie lau sebulan sekali tak pekena memang mengidam la aku jawabnya.


Nie la garam belacan...aku lupa kat mane aku amik gambar nie...mintak izin ek kat owner pic nie :)


Memandangkan bila kat kampus aku dok rumah sewa so confirm perut aku nie mengidam macam-macam. Nak dijadikan cerita after aku balik dari kelas aku pun singgah la kedai beli buah jambu batu dengan harapan nak menyicah la kan...selalunya aku buat garam belacan guna cili kering tapi bila da sampai rumah baru teringat yang aku takde pun stok untuk cili kering. Disebabkan mengidam sesangat-sangat aku pun capai 10 biji cili api. Aku buat yang simple-simple je...tumbuk cili api plus gula plus belacan and kicap. Bila da siap potong buah and menumbuk garam belacan, aku pun ape lagi start menyicah la...aigooo tak rasa pedas langsung...mana syokkk kan...then aku tambah lagi lima biji cili api...omma tak pedas guk...at last korang tau bape biji aku letak? Almost 40 cili api babe! 


Hahahaha...for the while memang tak de effect aku makan tapi lama-lama perut aku macam nak meletop...kepanasannnn...meleleh-leleh air mata aku babe! Nie la akibatnya makan cili api overdoseee...disebabkan terlalu mengidam sangat kan amik kau semalaman aku tak boleh tidur sebab perut aku meragam...so pengajaran dia...makan tue biar berpada-pada...cili api tak sama dengan cili kering yea...harap mak longgg...


p/s: Skang ngah sibuk abiskan drama Secret Garden...huhuhu...voucher buku RM200 aku belum guna lagi. Nak beli ape ek???

6 comments

  1. eden!! eden suko gop cili padiii...eh aritu bru tgok secret garden episod 1....nk voucherrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...spe suh ekau abis blajor copat naa...eden da nk msuk epi 12...jenuhhh

      Delete
  2. sedap wooo...sy org utara jugak!

    PERNAH KENA TIPU DENGAN KAWAN TAK?
    TAK PAYAHLA KAWAN DENGAN ORANG MACAM NI..
    http://pulsowanie.blogspot.com/2012/01/tak-payah-nak-tipu-pasal-life-sendiri.html

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. hahaha...tw xpe...satu mlm xlh tdooo...2 mkn ko...ahakkk

      Delete

Back to Top