Best Ke Shopping Online?


Shopping online...online shopping...kalau buka FB or blog banyak yang mempromosikan pelbagai produk. Sekarang nie semua benda boleh dapat just online je tanpa susah-susah korang bazirkan minyak kereta pergi ke kedai...tanpa susah-susah korang naik bas turun bas semata-mata nak shopping sebab nowadays semua boleh beli secara online. Erkkk ayat aku macam nak promote barang je. Hehehe...


Terpanjang pulak mukadimah aku kan. Well topik hari nie pasai shopping online or online shopping. Gasak la yang mana-mana pun kan. Korang pernah tak beli barang secara online? Korang rasa shopping online nie banyak bagi benefit or sebaliknya??? Then isu itu yang aku nak kupaskan hari ini (gaya macam dalam Edisi Khas ;p)


Aku adalah salah seorang yang suka shopping online. Minat aku nie disebabkan banyak faktor. Antaranya sebab kat Segamat nie lambat sikit nak dapat produk-produk yang terlatest. Lain lah kalau aku dok KL. Benda-benda yang baru mesti orang KL tau dulu. Yea dak? So atas sebab tak mo jadi katak bawah tempurung aku selalu la online bukak website or page yang jual produk-produk yang latest yang kebarangkalian aku nak dapatkan kat tempat aku immediately sangatlah rendah.


Apa yang aku mention tadi tue maybe benefit bagi aku. Tapi dari perspektif lain maybe akan bagi keburukan kat kita pulak. Contohnya tersalah pilih website or page. Maksud aku takut korang tertipu laa dengan penjual tue. Mana la tau da baik punya bank in duit then baru tau penjual tue penipu then produk yang dia jual tue tak pernah wujud pun. Kan rugi namanya tue. So kalau sape-sape yang baru nak belajar shopping online nie should be careful ok? Make sure penjual-penjual nie ada lesen yang sah tau. So far aku masih belum terkena lagi la. Syukrannn...


Then korang kena bijak cari harga tau. Jangan sebab excited sangat tengok sesuatu produk tue terus beli even harga dorang mark up gila-gila. Sebab aku selalu terkono disebabkan nafsu la nie. Padahal ada je distributor yang jual dengan harga yang lagi murah. Hehehehe...contoh aku skang guna produk Narakashiwa iaitu sejenis produk penjagaan muka Made in Korea. Produk nie dibuat khas untuk Daiso Japan. Mean this product available only kat kedai Daiso je. Tempat lain memang takkan jumpa punya. Tapi kat Segamat takde Daiso so alternatif yang aku ada kena beli online. First time beli aku beli Charcoal Facial Mask dengan harga RM20 including postage. Mahalkan? Padahal kat Daiso baru RM5. Huhuhu...mereka betul-betul mark up siot harga. Mentang-mentang kat Segamat takde Daiso. Sob sob sob.

Ni la Charcoal Facial Mask. Best tau pakai :)
This pic aku credit kat Si Chantekkk


Sebagai penutup (macam buat karangan SPM) shopping online sangat menyeronokkan sehingga bapak aku bising sebab dia kata aku membazir. Hehehehe...those yang ada habit macam aku please be careful ok ;)


p/s: Baru lepas makan tapi lapar lagi...aigooo

7 comments

  1. Replies
    1. kedai daiso 2 cm kedai rm2 la...p kt daiso suma brg rm5...then brg2 suma from japan...kt perak x sure laaa..try google..sbb kt malaysia x byk sgt outlet...

      Delete
  2. Replies
    1. aah..biasa la 2..y mahal sbb postage..p ada guk seller mark up hrge sikit...nk untung dear :)

      Delete
  3. Replies
    1. hahaha..mmg abis la duit lw dok ngadap lappy je ;p

      Delete
  4. mish eden.. meh le beli dari saya.. trusted seller, gitu (promote nih).. saya jual RM10 je.. :) http://enirawardrobe.blogspot.com

    ReplyDelete

Back to Top