Self-Confidence Hilang =(


Self-confidence itu penting. Penting bila kita hendak berhadapan dengan public. Especially bila kena  buat presentation. Takde self-confidence maka communication skill kita pun akan turut terjejas sekali. Mulalah time present tergagap-gagap cakap. Audience pun mula rasa bosan nak dengar. Langsung tak interesting. Kira macam kita syok sendiri je la kat depan tue.  


Self-confidence jugak berkait rapat dengan kerja yang kita lakukan. Kalau tak confident makanya hasil kerja pun pasti ke laut. Bila hasil macam tue mulalah aku dengar suara-suara sumbang yang lagi buatkan level self-esteem aku makin jatuh merundum. Mulalah nanti aku dengar "Eh every sem DL pun tak reti nak buat ke?" takpun "Tak guna masuk U kalau benda camnie tak tau buat!" Wahhh enak sungguh kata-kata kamu orang kan. Eh aku nie bukan bodoh sangat cuma confident level tue kurang! See!!! Tue effectnye kalau self-confidence kita kurang. Bagi effect yang besar kau tau!


Macam kes kelmarin. Aku kena buat tax untuk satu company nie yang involved dalam property investment. Aku pun amik laa last year punye file nak kaji balik how they calculate the tax kan. Kaji punya kaji aku rasa pelik apesal kena compute macam nie ek? Aku pun pergi search dekat google. Sebab aku rasa time belajar takde pulak buat tax untuk company macamnie. Rupa-rupanya company yang principal activity dia ialah property investment memang tax computation dia lain. Kena ikut Section 60F laa. Siap kena guna formula laa. Tapi dek kerana self-confidence level aku da capai ke negative sign aku pun tanya member aku. Response dia as like usual, cara aku salah bagai. Aku da bagitau da company nie tak payah bayar tax sebab aku dah kira ikut apa yang aku google tadi. Tapi dia tak percaya. At last dia pergi tanya manager aku. Uolls know what happened? Manager aku cakap cara aku betul! See???

Ok di sini aku nak tegaskan. Self-confidence level kita boleh kurang disebabkan rakan-rakan yang tak percaya kredibiliti kita jugak. Ok memang aku ni slow learner. Take time nak faham. Tapi tak bererti aku nie bodoh betul tak? Abis korang ingat dulu aku belajar semata-mata nak DL je ke??? Ingat dulu...ada seorang hamba Allah nie tanya aku soalan akaun. Aku pun jawab la. Pas tue dia tak yakin dia tanye budak yang konon-konon lagi daebak la dari aku. Then she got the same answer too. So??? Terasa kau tau! Kita punya beriya explain lepas tue dia pandang rendah dengan kita? Baik kau tak payah tanya aku kan?

Ia sangat teruk or worst lagi bila self-confidence kita takde time bercinta. Kalau takde self-confidence mulalah kita rasa mampu ke aku bahagiakan dia nie? Betul ke dia sayangkan aku nie? Betul ke dia setia? Dan kerana tiadanya self-confidence nie la menyebabkan kita selalu rasa curiga dengan hubungan kita dan dia. Mula touching sorang-sorang padahal balak lu takde pun buat pape. Dia punya gila setia tapi kau tak YAKIN! Yes tak yakin! Memang betul orang cakap kalau bercinta atau kawan sekali pun kita tak boleh terover-confident sangat. Takut kecundang...so kita kena relax and cool je. Tapi kalau LANGSUNG takde confident tue boleh retak jugak hubungan kau tau?? I know laa sebab aku rasa jugak. Kalau tak takde la entri nie terhasil.

So what is the conclusion??? How to improve my self-confidence??? Arggghhh aku pun tak tau. Penyakit low self-confidence nie menyerang aku skang!!! 

8 comments

  1. mungkin kena sapu limau cap yuyi kat dahi kot...ngeee samela bila kite jenis pljr bese2 je pastu kit acuba terangkan kt org yg tnya kita then dia xcaye mmg terasa.....kite serupa~~~

    ReplyDelete
  2. zila: tw xpe...lw xyakin ngn kebolehan kita silakn cr org len. lw xsakitkn aty org xblh gamaknye

    ReplyDelete
  3. pernah jugak rasa bila tengok orang lain present lebih baik dari kita..rasa macam down je..huhu

    ReplyDelete
  4. tw xpe..nk2 lg bl dorang ckp very fluent english...perghh tercabar :)

    ReplyDelete
  5. self confident tu kita kena build..kena selalu buat dan biasakan..lama2 nnti mst okey :)

    ReplyDelete
  6. @♥ sitifarhana ♥ but sometimes se-confident mne pn kte t ad 1 mse kte akn ase low self-esteem, low self-confidence...semuanye low laa :)

    ReplyDelete

Back to Top