Berani Kerana Benar

Sejak-sejak habis final exam hari ahad yang lalu membuatkan aku aktif untuk update entri. Tapi malas nak blogwalking. Actually ada jugak. Aku just blogwalking dalam followers list aku je. Yang mana rajin update aku pergilah menjengah blog mereka. But usually aku selalu jadi silent reader than give some comment or drop dekat chatbox mereka.

Entri nie ditaip before aku nak masuk tidur. Mengenai tajuk entri aku, "Berani Kerana Benar" nie adalah merujuk kepada diri aku sendiri. Yeala nama pun blog aku so memang almost the entries story pasai aku la dak?

Nak dijadikan cerita, aku nie dilahirkan dengan mengikut perangai abah aku. Perangai mak aku pun ada jugak terkenan dekat aku macam kuat bebel, kuat cakap, kuat gelak. Hehehe. But almost ikut abah like aku punya keberanian untuk bercakap depan public, menyuarakan kehendak hati aku kepada pihak yang tertentu (if ada yang tak puas hati), suka complaint (always), and berani untuk bertanya if tak tahu or tak faham *malu bertanya sesat jalan yea dak?*

Dan disebabkan all those keberanian, aku selalu disuruh untuk lead time presentation, pernah masuk pidato, jadi emcee, and banyak la lagi. And before nie aku ada jugak keje part time as promoter. Lagi la memang kena bercakap je kan nak attract customers beli product kita kan. And what yang buat aku proud is aku berjaya tarik ramai jugak untuk beli produk aku tue. Hehehe. Ada juga bakat eden.

Paling best bila services yang aku subscribe buat hal or problem. Macam p1. Aku da setting baik punya modem but still signal merah (means line tak ok) so nak connect internet slow cam ciput walhal area aku coverage p1 sangat la excellent. Apalagi terus call la buat complaint and mintak dorang fix ASAP. 

Ada lagi satu cerita cam kelakar pun ada. Time tue aku nak order Dominos Pizza. Aku time tue duduk rumah sewa. Lapar malam2 bila buat assignment dengan kawan-kawan then call la Dominos. You know what? Dorang tak dapat trace alamat aku. Bengang la aku. Sebab before this kawan serumah aku order dapat je. Then aku suruh la sambungkan direct dekat branch area Segamat sebab time aku call tue center dia KL rasanya. Seboleh-bolehnya dia tak nak and cakap akan call semula. Aku ape lagi mengamuk la cakap service dorang sangat poor ok. Then tiba-tiba dorang cakap dorang dapat trace location kitaorang. Konon ada kesilapan teknikal. Adoii..takkan la aku duduk dekat tempat yang tak wujud pulak kan? Grrrr.

Kadang-kadang keberanian tue perlu ada jugak dalam diri kita nak-nak lagi dalam urusan jual-beli. Sebab aku pernah terkono. Penjual tue yang salah tapi tak nak mengaku. Apa kau rasa? Sakit hati kan? Time tue aku beli contact lenses and aku tak sure berapa power aku sebab that time baru tukar spec and tak silap aku power sama just silau je naik. Tapi memang aku tk pernah ingat pun power aku. So tiap kali beli contact lenses memang aku suruh orang kedai tue cek power thru spec aku je. Nak dijadikan cerita mamat nie (bajet hensem and poyo) dia yang cek spec aku. Dia bagitau power aku sebelah kiri 350 and kanan 225 with silau both 50. Aku macam pelik sebab setahu ak power aku takde jejak 300 ++. Tapi memang aku unsure and accept je la. Then aku siap call tempat aku buat spec and reconfirm back my power. You know what, my power belah kiri 250 and bukan 350. Nampak tak bapak jauh bezanya? Dah la aku dah terpakai contact lenses tue. Memang hangin la aku. Bila Pergi kedai mamat poyo tak mengaku. Aku siap bergaduh dengan bos dia and finally aku menang! Bos dia guna duit dia sendri ganti ok. Mamat tue sampai sudah tak nak mengaku. Nak usha aku lagi ada la. Pelishhh la. Not my taste!

So kadang-kadang keberanian tue penting untuk defend diri kita kalau korang pernah terkono situasi macam aku cerita tadi la. Tapi jangan la over-berani sampai benda yang memang dah sah-sah salah ko nak jugak cakap betul kan. Ok tue je la aku nak mengarot. Salam Ramadhan!

6 comments

  1. terbaikklahh berani kaw2 gado dgn mamat tu. tp betul la hak kita,kita kena fightt!~ huu

    ReplyDelete
  2. @aCu atiQ xde la smpi bertumbuk..just menyuarakan hak sbg pengguna je..dy y slh..contact lenses kot...bhye la if terslh bg power

    ReplyDelete
  3. @therememberguardian yeayyy..but sometimes org berani even salah sbb nk cover kesalahan tue..hehehe

    ReplyDelete
  4. haha!! tapi berani dia x bertempat...lama2 pasti kantoi jugak :P

    ReplyDelete
  5. ko ni aku pun spesis ade hak besuara tp kalo part nak tunut hak org lain aku malas. jahat kennn ;p

    ReplyDelete

Back to Top