Finally! Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) Kelas Pertama

Yeahhh! Kepada pelajar-pelajar ijazah UiTM mesti da boleh tarik nafas lega selepas keputusan final exam diumumkan 3 August yang lepas. Ada yang gembira dan ada yang sedih. Itu lumrah. Rezeki masing-masing berdasarkan sejauh mana usaha kita kan.

Aku? Alhamdulillah. Aku akhirnya berjaya menamatkan degree aku nie dengan segala kepayahan dan dugaan. Untuk kesemua lima semester yang aku duduki hanya semester terakhir aku gagal untuk dapatkan Anugerah Dekan. Agak frust sedikit tapi at least aku berjaya complete kan degree aku and berjaya jugak grade dengan 1st class degree even last sem aku tak dapat dekan. Alhamdulillah. Syukur sangat. Allah memakbulkan doa aku nak-nak lagi di bulan Ramadhan yang mulia ini.

Berdasarkan performance aku last semester, aku dapat agak yang aku susah nak maintain dean's list. Last sem memang banyak dugaan aku tempuhi. Dengan mood study hilang terus, demam time final exam, dengan perangai kawan-kawan yang buatkan aku stress and kecik hati dan banyak la lagi. Nak merungut pun tak guna sebab benda dah lepas. Even aku tak dapat ANC tapi aku masih dapat 1st class degree kan. So PTPTN aku boleh la convert to scholarship. Hehehe. Alhamdulillah.

So sekarang nie tengah counting to the convocation's day. And in process mencari kerja. Aku tak nak pegang status penganggur terlalu lama. Aku nie da la jenis cepat bosan kalau duduk rumah lama-lama tanpa ada income. Lain lah duduk rumah goyang kaki tapi income masyuk every month kan? Hehehe.

Aku akui sangat susah nak cari kerja sekarang. So wish me luck ok. Hope bulan September ni aku da ada kerja and hopefully hujung tahun ni aku boleh bawa keluar kereta sebijik. AMIN

6 comments

  1. tahniah! aku ni payah la nak bayar ptptn haruuuuu xblajak leklok lagu ni la ;'p

    ReplyDelete
  2. congrats!! kak ijazah perakaunan ni senang ke, klu susah tu macam mane?

    ReplyDelete
  3. @MarshyMellow L xde bnda y senang dlm dunia nie if nk berjaya kn. xbrani nk ckp sbb akk mmg minat..try la. peluang kje pn byk :)

    ReplyDelete
  4. Congrat & welldone dekk... after this disarankn buat practice (3 yr training contract) dgn any Big 4 sambil tu ambil & kena lulus ICAEW or ACCA. Baru la gempak & rare...Master2 x payah..dh melambak; kecuali nk jadi pensyarah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...sekarang ni pun dpt kje da..skang da kawen and anak nak masuk 2 ase malas nk sambug study..maybe cukup kan pengalaman and amik MIA dlu

      Delete

Back to Top