Aku & Mamat Korea - Part 5

         Hari ini adalah hari yang mampu buat perut aku meragam dah macam nak amik final exam. Aku dah berapa kali ulang-alik pergi tandas je. Kira-kira dah dekat enam kali jugak la. Berpeluh-peluh kot. Cair sudah make-up aku. Aku kena touch up sikit nie pas dah cair sebab peluh.
          Fuhhh! Lawa jugak aku bila dah touch up nie. Aku meneliti diriku di cermin panjang yang sememangnya disediakan di setiap bilik untuk student. Atas bawah atas bawah aku belek.  Huhuhu. Seingat aku la, sepanjang aku hidup aku jarang lah make-up complete. Selalu pakai compact powder pas tu calit eyeliner dengan lip ice je kot. Lagipun aku student lagi. So tak payah nak melaram sakan kan. Tapi memandangkan status aku dah jadi awek orang even just for temporary tapi aku still kena jaga penampilan. Yeke? Bagi aku kalau orang dah sayang kau selekeh camne pun orang tetap sayang. Kan-kan? Tapi dalam kes aku Khai dan aku bukan saling menyayangi. So untuk mengelakkan dari diri aku kena kutuk baik aku melawa sikit. Hari nie aku just pakai dress labuh dengan shawl ala-ala Hana Tajima gitu yang nampak sesuai untuk evening party. Make-up pun aku amik color yang lembut-lembut supaya nampak natural. Pandai jugak aku pilih color. Muahahaha.
          " Amboi Ika...lawa sakan kau hari nie. Ada attend apa-apa party ke?" sapaan Limah membuatkan aku berhenti menatap diri aku yang sudah siap dressing and make-up. Tinggal tunggu green light dari Khai je untuk turun.
            " Nampak gayanya gitu lah Kak Limah oit," balasku pendek. Kang jawab lebih-lebih takut tersalah cakap pulak. Tak pasal-pasal terkantoi nanti. 
        " Party apa beb? Tak bagitau aku pun. Kot-kot lah aku boleh teman ke..." Limah menyoalku pelik. Aisey...da mula dah menyoal aku dengan soalan cepu emas. Tiba-tiba ase berpeluh-peluh nak jawab. Macam dekat dalam dewan exam plak asenyer.
      " Actually aku just temankan kawan aku je pergi birthday party. Macam mana nak bagitau kau...kau memanjang busy. Busy dengan study la project la. Tak pun busy dengan balik rumah," ujarku pula berbohong sunat sambil tersenyum. Limah menyambut dengan gelak-tawanya.
     " Sorry lah cik Ika sayang. This sem quite busy even taking a few subject. Maklumlah bila masa free banyak balik lah kejenya. Anyway hati-hati keluar tu. Papehal bagitau aku tau," aku tersenyum mendengar pesanan Limah. Nasib baik dia tak terus menerus menyoal aku. Kalau tak mati akal aku nak menjawab. Kebetulan Khai pun dah sms aku suruh aku turun. Lega sikit. Aku tak nak terus menerus rasa bersalah kerana membohongi Limah. Limah berhak tau mengenai apa yang dah terjadi antara kami berdua since dia kawan kiteorang tapi hmmm belum tiba masanyer lagi.
     " Don't worry ok. I have to go now. See you later. Take care too," aku melambaikan tangan kepada Limah sambil tangan yang lagi satu memegang bungkusan yang aku prepare untuk diberikan kepada ibu Khai.
     Dari jauh aku dah melambaikan tangan aku ke arah Khai. Dalam hati rasa serba salah jugak sebab terlambat turun. Semua sebab Limah lah. Tanya macam-macam. Jenuh aku nak menjawab. Setiap perkataan yang aku keluarkan aku kena beware supaya tak tersalah cakap. Kang takut kerana mulut badan binasa plak. Beberapa kali aku melambaikan tangan aku ke arah Khai. Dia pandang aku sampai tak berkelip-kelip matanya. Dress up aku tak cantik or tak sesuai ke? Adoiii...
     " Khai," panggilku lembut sebaik sampai di sisi pintu driver. Dia masih merenung aku. Laa agak kena sampuk ke mamat ni??? Aku melambai-lambai tanganku di hadapan mukanya.
     " Hang nampak cantik..." terbeliak mata aku mendengar. Khai puji aku??? OMG! Biar betik nie??? Mula ase nak kembang sana sini nie. Huhuhu.
     " Kau cakap ape tadi?" aku menyoalnya lagi konon-konon berpura-pura tidak mendengar pulak. Padahal nak dengar dia puji lagi tu. Buruk sungguh perangai. Hehehe. Khai kelihatan tersentak dan macam baru tersedar dari lamunan. Aku pelik pulak tengok dia nie. Agak baru perasan ke aku terpacak kat luar pintu dia nie??? Senget punyer mamat!
     " Erkkk...aku cakap apa tadi? Mana ada..hang ni suka mereka cerita la...ni baru muncul ni pasai pa? Hang bersiap ka atau baru nak pi jahit baju? Lama sungguh aku tunggu," bebel Khai yang cuba nak cover malulah tu sebab termengaku aku cantik. Hehehe. Aku tersenyum dan terus mengambil tempat di sebelah tempat duduk Khai. Aku menjeling ke arahnya.
      " Oi! Nak perli agak-agak la wei! Bontot aku tak panas lagi duduk dalam kereta kau tapi kau dah bikin hati aku panas plak! Terlambat 10 minit je pun. Tadi si Limah tu interview aku macam-macam. Tu yang take time nak turun!" terang aku satu persatu agar si Khai nie faham sikit. 
      " Hmmm...abis hang bagitau apa kat Limah? Dia tau ka pasai agreement kita tu?" soal Khai kerisauan. Tau pun takut.
      " Aku tak bangang lah nak bagitau dia. Pandai-pandailah aku create cerita even tak rela nak bohong dia," ujar aku pula. Takkan lah aku ni bengap na nak bagitau. Dah kau cakap benda ni secret so aku tau la nak simpan. Khai mengangguk-anggukkan kepala. Muka dah menunjukkan yang dia dah berpuas hati dengan jawapan aku tadi.
     " Good job! Apa yang hang bawak tu?" Khai memandang ke arah bungkusan yang aku pegang tu.
       " Ohhh...buah tangan untuk mak kau la. Takkan nak pergi dengan tangan kosong plak kan," balas aku tanpa memberitahu apa isinya. Sebenarnya aku buatkan special moist chocolate cake untuk ibu Khai since Khai cakap ibu dia suka bakery. So aku terus lah serbu rumah cousin aku dekat Seksyen 9 semata-mata nak pinjam dapur, oven and all the stuff la untuk buat kek. Konon-konon nak tunjuk bakat yang aku ni pandai dalam bab masak memasak. Kira tak rugilah orang kahwin dengan aku. Tapi adakah orang nak kahwin dengan aku??? Hmmm.
     " Bagus-bagus. Kalau macam tu kita gerak sekarang ok," ujar Khai lalu menghidupkan enjin keretanya. Perlahan-lahan kami meninggalkan perkarangan tempat letak kereta di Kolej Melati. Ni pun masuk dalam kereta Khai senyap-senyap dengan penuh berhati-hati sebab takut ada yang perasan. Maklumlah kolej aku ni ramai dengan budak electrical engineering. Jauh di sudut hati aku sebenarnya dah rasa berdebar-debar. Hope everything gonna be ok! AMIN.
     Akhirnya selamat sudah sampai ke destinasi. Nasib baik family gathering keluarga Khai diadakan di Kuala Lumpur je. Nak tau kat mana? Dekat Hotel Renaissance Kuala Lumpur! Perghhh hotel berbintang-bintang nie. Aku sendiri selalu pergi hotel tiga bintang je pun. Memang anak orang kaya la si Khai nie kan. Padanlah ramai yang syok kat dia. Dahla hensem, kaya pulak tuh! Selepas aku soal selidik Khai, dia cakap family gathering nie akan diadakan di gazebo poolside. Mesti cantikkan buat kat tepi swimming pool. Huhuhu. Aku pulak yang terover berangan. Ngeee.
     " Ok kita dah sampai. Oi! Termenung ka berangan?!" opocot mak kau! Perghhh giler terperanjat di sergah oleh Khai. Mati sudah angan-angan ku tadi. Terpesona sangat tengok keindahan kawasan hotel nie sampai tak dengar si Khai ni bebel ape. Agak mesti dia bengang bila aku tak layan ape yang dia cakap. Muahaha.
        " Hmmm..nak turun dah ke?" aku terus ubah topik. Walhal memang tak dengar dan tak tahu dia cakap pasal ape pun tadi. Khai menggeleng-gelengkan kepala. Bengang ke marah ke or geli hati dengan perangai aku? Whatever!
       " Aah. Aku rasa depa mesti tengah tunggu kita. Hang ingat tak apa yang aku dah ajaq and bagitau kat hang? Jangan lupa tau," pesan Khai lagi bersungguh-sungguh.
       " Aku tau lah. Kau jangan risau," balasku. Gaya macam nak jumpa sultan pulak. Protokol la sangat majlis nie. Ntah pape ntah.
       " Oi! apa aku kau nie. Takkan orang bercinta guna aku kau. Kan aku dah pesan. Hang kena panggil aku apa?" marah Khai. Ishhh asyik kena marah je. Ingat aku ni student dia ke. Kena ingat macam-macam. Baik aku ingat formula yang lecturer bagi. 
     " Yeala-yeala. Khai sayang jomlah turun. Ika lapaq nie," ujarku. Perkataan sayang tu pun Khai yang suruh. Eeee geli aku!


Sebaik tiba di gazebo poolside......


      Mak ai! Cantiknya! Sani sini pasang belon. Siap ada bunga-bunga ros hidup yang berwarna-warni lagi yang disusun di tepi-tepi swimming pool. Teruja pulak aku tengok since aku peminat bunga. Rasa macam dalam taman bunga yang sangat cantik. Tapi ramainya orang. Semua ni sanak-saudara Khai ke???
     " Khai..." aku memanggil Khai dengan lembut. Khai yang asyik tercari-cari parent dia kot terus menoleh ke arah aku.
    " Aku erkkk Ika segan lah. Tengok lah...ramainya saudara mara Khai," ujarku. Tersasul plak guna 'aku'.
    " Ika jangan lah risau. Khai dah bagitau mak dan pak pasal Ika nak mai. Saudara mara Khai pun dah tau. Sekarang Ika relax and cool ok," pujuk Khai sambil tersenyum. Manisnya senyuman dia. Bisa buat aku cair. Erkk ape ni Ika??? Wake up wake up!   
    " Lah...anak ibu da sampai rupanya. Awat tak bagitau awai-awai. Ingat belum sampai lagi. Ni Ika ka?" seseorang menyapa. Aku dan Khai menoleh ke arah suara tersebut. Kelihatan seorang wanita yang aku agak umur dalam 50-an. Tapi bergaya. Badan tak gemuk dan tak lah kurus sangat. Kulit muka bersih dan bebas dari sebarang jerawat dan kedutan. Iras muka ala-ala China mari mehhh. Cantik! Ni kot ibu Khai. Aku segera menyalam wanita yang aku rasa ibu kepada Khai. Hormat wei hormat. Huhuhu.
   " Sorry ibu. Tunggu bakai menantu ibu nie bersiap lama sangat," ujar Khai seakan memerli aku lalu ketawa sambil disambut oleh ibunya itu. Aku yang mendengar terus menyiku bahu dia. Mangkuk punyer budak! Aku lambat sah-sah sebab kena interview dengan Limah. Saje je tau.
   " Alaa...biaq pi lah. Orang perempuan mesti nak kena make up. Jaga penampilan sikit kan. Nak-nak lagi nak jumpak mentua dia. Lawa sungguh markah hang. Pandai pilih," ibu Khai aka Puan Salma memback-up aku sambil tersenyum mengusap kepala aku. Fuyooo! Sportingnya mak dia. Untung sape dapat mak mentua yang camnie.
    " Puan apa khabar? Sihat?" soalku dengan penuh bersopan santun. Huhuhu..kalau mak abah dengar mesti terkujat beruk. Yeala aku ni kan kasar sikit. Dengan orang tua lebih kurang je. Hehehe. Janji hormat kan.
    " Tak payah la nak berpuan-puan. Panggil makcik ja. Protokol sangat la panggilan puan tu. Makcik sihat ja," ujar Puan Salma sambil tersenyum. Murah betul dengan senyuman ibu Khai ni kan.
    " Hai Khai! U da sampai rupanya.." seseorang menyapa. Kami bertiga memandang ke arah suara itu. Seorang gadis yang not bad lah guk wajahnya tapi macam gedik je. Aku sah-sah lah tak kenal. Tapi kelihatan riak wajah Khai berubah. Nampak macam tak suka dengan kehadiran gadis tersebut. Adakah dia Nina??? Puan Salma pula hanya tersenyum sambil menggeleng-gelengkan kepala. Agak dah kenapa dengan kome berdua nie??? 
     " Hmmm..ingat hang tak mai..by the way I nak kenaikan dengan my beloved...Ika...Ika nie Nina yang Khai selalu cita tu," bermula sesi kenal-mengenal. Huluran tangan aku di sambut dengan tiada keikhlasan. Nampak sangat Nina tak suka aku. Takpe aq da ready dengan keadaan ini. Dah agak situasi ini akan berlaku. Koleksi musuh yang tak diundang makin bertambah la ni jawabnya.
       " I mesti mai la. Kan Datin Salma," Nina melemparkan senyuman pada Puan Salma. What? Datin? Aisey aq tak tau plak si Khai ni anak Dato'. Rasa pulak diri  nie rendah yang amat. Mak bapak aku cikgu je kot. Mana setaraf. Tapi setaraf untuk pe? Bukan selama-lamanya aku ngan dia kan? Aku memandang Khai. Dia hanya mendiamkan diri buat tak tahu.
      " Sorry Datin. Ika tak tau pasal status tu," aku ase serba salah. Yeala sesetengah orang pasti marah kalau tak panggil dengan panggilan tu.
       " What? U tak tau ke Datin Salma ni datin? Terukkk la macam tu. Jatuh air muke datin. Kan aunty?" Nina menyampuk sambil memaut tangannya di bahu Puan Salma ehh Datin Salma. Gedik tol. No wonder la Khai reject. Nina panggil aunty boleh plak? Bingai!
    "Enough ok. Makcik ok ja. Status tu bukan boleh di bawa ke mati pun," Datin Salma bersuara akhirnya. Amik kau Nina! Datin Salma back-up aku. Hohoho. Padan muka ko!
   " Terima kasih Datin ehh makcik. Ermmm ni Ika ada bawa buah tangan untuk makcik," aku menghulurkan kek yang aku buat special baek punya untuk mak pak Khai.
   " Buat susah-susah ja. What's this? Wow! Chocolate cake? Ika buat sendiri?" nampak teruja wajah Datin Salma. Memang betul cakap Khai. Datin Salma memang minat dengan bakery. Tak sia-sia aku buat kan. Hehehe. Bangga-bangga! Aku hanya mengangguk sambil tersenyum bangga. Nina mencebikkan muka. Jeles la tu. Muahahaha.
    " Terima kasih la Ika. Suka susahkan diri tau. Jom makcik nak kenaikan dengan pak Khai dan sedara mara Khai ni no," Datin Salma menarik tangan ku lembut. Aku hanya megikutinya sahaja.
     Aku sangat gembira sepanjang berada di sini. Apa yang aku bayangkan sebelum nie sama sekali tak terjadi. Family dia semua friendly sangat dan tak sombong. Paling best mak pak Khai la. Even berstatus Dato' dan Datin tapi diaorang tak sombong melayan aku yang datang dari keluarga yang biasa sahaja nie. Malahan mereka bagi support untuk hubungan aku dan Khai.    Maklumlah Khai nie anak tunggal kan. So memang diaorang nak tengok anak diaorang gembira lah sentiasa. Kalau lah diaorang tau yang kami sebenarnya takder pape pun.
     Khai pula bagi aku layanan yang superb habis lah. Sangat-sangat caring siot. Layanan dia tu boleh buat mana-mana perempuan makin jatuh cinta tau. Aku? Erkkk aku tau dia hanya berlakon caring dan penyayang sebab nak bagi Nina cemburu. Muka Nina memang dari tadi asyik merah je menahan api cemburu dan api kemarahan. Kalau aku bakar confirm jadi rentung terus muka dia. Muahahaha. Nina makin bengang bila Khai bagi aku sejambak bunga ros merah. Wahhh! First time dapat bunga dari lelaki. Khai memang pandai berlakon. Kan best kalau ini semua bukan lakonan. Hmmm.


To Be Continued......



2

Aku & Mamat Korea - Part 4

          Pejam celik pejam celik dah dua hari aku bergelar awek kontrak Khai. Wahhh sekarang aku tak boleh panggil dia mamat Korea atau mangkuk buatan Korea atau Korea celup dan juga Korea pirate. Hehehe...nak tau sebab ape? Sebab dah termaktub dalam perjanjian yang kiteorang dah persetujui bersama-sama dua hari lepas.
         " Orait! Ni aku dah satukan syarat-syarat untuk bahagian hang and jugak untuk bahagian aku. Hang boleh baca. If any objection or dissatisfaction on that we can altered," huluran kertas A4 putih oleh si mamat Korea nie di sambut oleh aku. Aku baca satu persatu syarat-syarat yang tertera di atas kertas putih ini.

Syarat-syarat - bagi pihak Ahmad Mikhail Bin Ahmad Mukhriz aka Khai;-
  1. No more panggilan mamat Korea, mangkuk buatan Korea, Korea celup, Korea pirate dan seangkatan dengannya (better praktice panggil sayang..muahahaha)
  2. Be my awek if necessary...
  3. Every time keluar bayar sendiri-sendiri.
  4. Sentiasa mengaku diri hang yang bernama Cik Syafika Syuhada Binti Yazid aka Ika adalah awek Khai. 
Syarat-syarat - bagi pihak Syafika Syuhada Binti Yazid aka Ika;-
  1. Tak dibenarkan sentuh aku kecuali terdesak.
  2. Kau tak boleh jadi King Control.
  3. Nak ajak keluar mesti berbincang dengan aku dulu. Jangan suka-suka hati aturkan tanpa pengetahuan aku.
  4. Jangan mendesak aku buat benda yang aku tak suka.
Perjanjian ini sah laku sehingga akhir sem pada tarikh akhir final paper di UiTM Shah Alam.

          " Oi! Kau nie memang kedekut taik hidung masin. Kata couple kontrak tapi pasal duit pun nak berkira. Dah la mintak tolong aku. Aku sikit pun tak mintak bayaran tau!" protes aku tidak berpuas hati. Tengok gaya macam loaded. Pakai kereta Toyota Vios kot. Tapi kedekut. Malang sungguh sape jadi awek dia. Si mangkuk Korea tergelak kuat. Lagilah buat hati aku bertambah panas membara.
          " Hang kan tolong aku dengan ikhlas. So buat apa aku nak baziaq kan duit aku pi belanja hang. Awek kontrak ja pun. Alaa hang nie...benda kecik lagu tu pun hang nak berkira sangat. Kita kan student. Sama-sama lah keluaq duit. Dah hang jangan nak banyak cerita. La ni kira hang setuju la kan dengan syarat-syarat aku? Aku pun takdak masalah ngan syarat yang hang bagi. So deal and kita boleh sign sekarang la no?" si mangkuk buatan Korea menghulurkan pen. Aku dengan keterpaksaan mengambil pen yang dihulurkan olehnya. Memang selfish tol mangkuk nie! Menyesal tolong! Argggghhhh! Nak tak nak aku sign la jugak. Malas nak panjangkan cerita. Aku tak kisah sangat pasal duit. Lagipun aku rasa kiterorang jarang habiskan masa bersama. So tak lah luak duit aku kan. Setelah masing-masing sign di original agreement dan salinannya sekali maka termeterailah sudah perjanjian menjadi couple kontrak bersama pasangan aku. Buweekkk. Geli aku...
          " Oit cik Ika! Berangan nampak! Kau dah siap belum soalan yang no tiga tu? Aku ada yang tak paham nie," Subhanaallah...sumpah aku terkejut bila di sergah oleh Lily. Nampak sangat aku tengah mengelamun jauh. 
          " Erkkk...ada lagi sikit ni. Ape yang kau nak tanye?" aku terus berpura-pura menyibukkan diri membelek-belek kertas di hadapan aku. Control control! Lily kelihatan hanya menggeleng-gelengkan kepala melihat gelagat aku. Dia selaku kawan rapat aku pun tak tahu lagi mengenai hubungan aku dengan Khai. Tapi aku rasa tak perlu bagitau kot sebab ni bercinta secara kontrak je pun. Biar lah masa yang mengkantoikan...





          Nyaman dan aman duduk dekat library untuk study. Lagi heaven bila tiada paparazzi yakni Nina!  Kenapa lah hari-hari aku perlu ditemani oleh dia? Yup! Memang aku dah lama kenal dia. Dari kecik lagi kot. Aku rapat dengan dia selaku teman sepermainan sahaja. Tak pernah terlintas untuk lebih dari tu. First time dia luahkan perasaan dekat aku selepas SPM, aku cuba la jugak untuk bagi ruang dekat hati nie untuk dia. Tapi mungkin kiteorang memang takdak jodoh...aku dah cuba tapi masih tidak boleh menyayangi dia apatah lagi menyintai dia. Kenapalah dia masih tidak mengerti?
        " Hai dear..." tersentak seketika dari lamunan bila ada yang menyapa aku dan aku amat mengenali suara tersebut. 
       " Nina? What are you doing here? Don't you have a class after this?" aku masih berbahasa basi even memang tak selesa or sangat tak suka kalau beliau ada di sini. Potong mood betul lah! Time aku nak study time nie lah hang nak muncul!
      " Yup but cancelled. I call you but no answered. Why sayang?" soal Nina manja sambil mengambil tempat di sebelah aku. Erkkk gelinya aku. Ingat aku cayaq ka? Kepada kaum Hawa, siapa cakap semua lelaki akan cayaq dengan kata-kata perempuan yang menggedik macam nie? Kalau ada pun aku terkecuali ok! Lainlah kalau aku ada hati dekat minah nie.
       " Hmmm...my handphone was on silent. Now baru aktif kan balik. Any urgent ka yang dok kalut cari I ni?" jawab aku. Memang sengaja silent sebab nakkan privacy. Since dia da terpacak kat sebelah aku so takdak makna la nak silent lagi kan.
        " Sure la...I nak ajak u lunch with me. Can u?" Nina cuba menyentuh tangan aku. Ni yang tak gemaq nie. Nak ajak ajak ja lah tapi tangan tak payah nak menggatai berjalan sana sini. Rimas sungguh la aku! Adoi! Alasan apa yang patut aku bagi kali nie. Actually dah banyak kali dah minah nie ajak keluaq lah makan la tapi aku bagi 1001 alasan kot. Idea please comes to me!!!
      " I don't think so. Someone might feels uncomfortable," balas aku pendek sambil berusaha melepaskan tangan aku dari genggaman dia. Yes! Idea dah mai! Dan dan aku teringat dekat dia! Nina dah buat muka pelik dan curiga.
       " Who?" soalan yang dah aku duga yang bakal terkeluaq kat mulut dia. 
     " Marka I la...I tak mau dia terasa hati kalau tengok kita keluaq berdua ja..." jawab aku sambil tersenyum penuh makna. Ika! Hehehe...dia kan awek aku buat masa sekarang nie. So now I need you! Muka Nina terus berubah secara drastik. Aku tengok pun tak tau nak valued lagu mana. Suka ka marah ka...
      " I tak percaya! Khai, u jangan mereka-mereka cerita. Siapa minah tu??? Kali nie minah mana pulak yang u amik buat pelakon heroin u???" suara Nina mula meninggi. Ishhh betina nie nak buat perangai lah nie. Aku dah pandang kiri kanan dah. Aku cepuk jugak minah nie kang.
     " Nina...nie library lah...please control your volume boleh dak?" aku cuba mengawal keadaan. Salah aku jugak yang pi bagitau dia kat dalam library ni siapa suruh. Bingai sungguh! Nina yang mungkin dah tersedar dengan kelakuan dia yang boleh mengundang kemarahan dekat pelajar lain terus menarik tangan aku keluar dari library. Nak tak nak aku terpaksa ikut untuk elakkan dari keadaan menjadi lagi buruk. Mana tau kalau di biaq lama dalam library tu takut si Nina ni tukaq jadi Hulk warna pink ka...
      " What's wrong with you Nina? You already disturbed me!" aku dah mula hilang sabaq dah dengan minah seorang nie. Pi mana-mana mesti ada ja muka dia. Dulu matrik sama tempat dengan dia. Masuk universiti pun sama dengan dia. Satu kos satu kelas and what's next???
      " U jangan main-main Khai. Takkan tiba-tiba u dah ada marka??? Unbelievable ok!" Nina meluahkan apa yang terbuku. Tapi aku dapat agak dah apa yang bakal dia ucapkan. Dah banyak kali kot dengaq benda yang sama. Cemuih!
       " Kali ni I serius. I dah ada marka. Bukan upahan lagi. U pun tak kenai. Dia bukan fakulti kita and not from our batch. Well I dah lama nak bagitau u. Tapi masa tak mengizinkan kita...and if I bagitau u pun, belum tentu u nak percaya kan?" bohong aku. Takpa...bohong sunat di kala darurat. 
     " Memang I tak percaya! 24 hours I follow u...I update everything about u...so mustahil kalau I tak tau u dah ada marka. Khai! Please jangan buat I macam ni..." mata Nina mula berair...Dah mula dah. Nie yang malas nie. Cepat sangat touching. Gaya macam aku nie curang dengan hang pulak. Padahal belum sah lagi jadi boyfriend hang.
     " It's up to you. I don't know how to prove it. Tak pun kalau hang tak percaya sangat nanti aku bawak dia jumpa hang. Pas tu hang tanya lah apa yang patut kat dia. Amacam?" aku mula memasang strategi. Time nie la perkhidmatan Ika amat diperlukan. Mudah-mudahan kali nie berjaya lah. Aku sangat rimas didampingi oleh minah ni! Nina kelihatan sedang berfikir sesuatu. Tiba-tiba dia mengukirkan sebuah senyuman yang aku pun tak pasti apa maksud yang tersirat dan tersuratnya itu.
     " Sure! But you should bring her to your family gathering this weekend. It'll be awesome!" aku tercengang mendengar apa yang baru dikatakan oleh Nina. Family gathering??? Damn! aku nak kenakan dia tapi dia dah kenakan aku dulu. Adoi...kalau depan mak bapak memang payah sikit la nak bohong-bohong nie. Kurang ajaq sungguh minah nie!
    " That'll be my family gathering so should you be there too?" aku menyoalnya setelah diam seketika. Majlis tu untuk sanak saudara aku ja. Yang dia nak menyibuk sekali tu buat pa.
    " Of course la. Your mom asked me too," bohong Nina. Padahal dia yang beriya memujuk Puan Salma aka ibu kepada Khai agar mengizinkannya datang ke majlis itu nanti. Dengan alasan nak menolong apa yang patut. Nina tersenyum bila mengingat semula di saat dia memujuk Puan Salma. Nak la sangat aku tolong kan. Yang penting aku boleh bersama Khai walau di mana dia berada. I'll do anything for you honey!
     " Yeala tu...ntah-ntah hang yang menggedik pi pujuk ibu kan. Sibuk sungguh! Tapi idea hang bernas jugak. Kalau aku bawak marka aku sekali nanti boleh la kenaikan terus kat parent dan saudara-mara aku. Baguih-baguih! Kalau lagu tu kita jumpa this weekend ok! Bye!" aku terus bersiap sedia untuk beredar. Malas nak layan sangat karenah minah nie. Lepas ni aku bawak Ika jumpa mak pak aku. Kalau hang tak percaya jugak aku tak tau nak kata apa. Memang kena pi bawak jumpa bomoh laa suruh buat ayaq utnuk lupakan aku nie. Hehehe.
   " Eeeee. Khai! Tunggu sat! So you betul-betul nak bawak dia sekali ka? I tadi...ermmm gurau...."
   " That's enough Nina! I serius nak bawak dia. Benda yang baik buat apa nak lengah-lengahkan. Thanks for that idea. I gerak dulu ok," aku terus memotong percakapannya. Tau takut. Ni Khai la! Jangan cabar aku!
   " Shit! Khai nampak serius! Siapa betina garik yang rampas kekasih hati aku nie??? Takpa...kita tunggu dan lihat siapa rampas siapa! Aku takkan senang-senang biaqkan hang terlepas dari aku Ahmad Mikhail!" Nina berkata sendirian sambil memandang Khai yang sudah jauh meninggalkannya.




          " What? Jumpe family kau? Oi ape nie? Takkan tibe-tibe je? Couple kontrak je pun. Buat pe sampai nak jumpe family kau. Dah tu seluruh sanak saudara kau ada plak nanti!" bebel aku selepas dengar apa yang dikatakan oleh Khai sebentar tadi. Mujur kiteroang berada di tasik Shah Alam. So takde la orang dengar sangat suara aku yang agak kuat dek kerana terkejut tadi.
        " Ala hang nie...jumpak ja pun..bukan aku suh pi amik hati mak pak aku. Kan aku da bagitau hang semua rancangan ni terjadi sebab Nina punya pasai. Aku pun memang tak pernah terpikiaq sampai nak bawak hang jumpa depa tau dak," Khai cuba memujuk. Adoi! Satu-satu lah bala kau bawa kat aku Khai. Dah la tadi tengah kusyuk aku study dekat library kau message aku paksa-paksa aku datang jumpa. Konon ada hal penting. Penting ke nie? Or nak mengena aku? Payah-payahhh!
        " Tak nak lah aku. Ermmm aku tak pernah terpikir sampai ke situ lagi," aku cuba berdalih. Kalau setakat Nina tu aku tak kisah sangat nak tipu. Ni mak bapak dia kot. Aku yang serba-salah. Yeke serba-salah? Ke aku segan? Arghhh tak peduli lah!
       " Hang lupa ka agreement kita? Kan aku da tulis hang jadi awek aku IF NECESSARY! Don't you know what's it mean?" aku menjuihkan mulut aku dekat Khai. Ingat aku sengal sangat ke English? MUET band 5 ok! 
         " Cehhh...faham lah! Ok-ok! Aku setuju. Tapi ini yang pertama dan yang terakhir aku jumpe family kau. Faham?!" aku bagi peringatan. Dalam keterpaksaan aku setuju. Yeala aku jugak dulu yang setuju nak tolong dia kan. Apelah nasib badan. Ni kalau family aku dapat tau mau kena ceramah tiga hari tiga malam. Sibuk tolong kawan dan bukannya study.
        " Aku tau la. Aku pun bukan nak sangat bawak hang jumpa depa. Laa ni hang dengaq baik-baik apa tugasan hang bila dah sampai sana nanti," ujar Khai. Eeee benci betul dengar. Macam lah aku kebulur nak kat kau! Khai sengal!!! Walaupun hati tengah marah tapi aku tadahkan jugalah telinga nie mendengar tugasan-tugasan yang harus aku buat. Khai juga ada explain sikit-sikit pasal family dia dan tips untuk amik hati diaorang. Gaya macam aku nak sangat jadi menantu keluaga kau! Huh!


To Be Continued......








4

Aku & Mamat Korea - Part 3

          Wahhh bestnyer dapat landing kat atas tilam nie walaupun tak empuk macam dekat rumah. At least tak patah riuk lah tulang-tulang nie kan. Hehehe. Penatnya hari nie kelas dari pagi sampai petang. Dah lah hari nie hari Jumaat. Bila ada kelas petang nie memang tiba-tiba je lemak banyak je dekat badan sampai berat badan nak bergerak. Kihkihkih. Walhal kemalasan melanda beb! Boring plak bila Kak Limah nie takde. Mentang-mentang sem nie dia tak banyak paper. So balik Seremban je la kejenya. Owh lupa plak nak bagitau, Kak Limah nie tua setahun dari aku. Kira aku sem 5 and dia sem 6 lah. Tapi takdenya nak berakak-akak ni. Dia sangat sporting beb! Memandangkan kesportingan dia menyenangkan hati aku, so kiteorang dah decide nak duduk satu bilik lagi sem nie even lain-lain kos. Aku dak akaun dan dia dak karen. Hehehe...aisey orang tengah syok flashback kenangan dengan Kak Limah handphone aku nie menyanyi lagu CN Blue plak..one of my favourite band k-pop nie...
          " Oit mamat Korea celup! Kau nak pe kacau aku petang-petang nie???" tiba-tiba satu badan hangin bila yang call nie mamat Korea. Asal aku free je mesti ada yang nak kacau. Dan orang yang kacau tu tak lain tak bukan si mangkuk buatan Korea nie. Sejak keluar bersama hari tu, kitaorang terus da jadi satu team sebab kalau aku keluar dengan Limah dan yang lain-lain dengan secara automatiknya si mamat Korea nie ada sekali. Tu yang bertukar-tukar nombor tu. Tapi kami sentiasa bertekak. Tak pernahnya ase nak berbaik-baik. Lagak macam anjing dan kucing lah. Aku kucing parsi yang comel dan dia anjing yang tut tut tut...Hahaha.
          " Amboi hang...nama ja perempuan tapi adab tarak. Bagi lah salam dulu. Mau kena strok aku dengaq hang bertepik macam ni tau," lembut je suara mamat Korea nie. Mesti ada pape nie. Kalau tak suara dia pun dah macam singa jantan nak mengawan. 
         " Eh mamat Korea tau bagi salam ke? Ahakk...aku beradab tapi dengan kau takder maknenyer. Ni apehal cari aku ni? Mesti ada pape kn. Mentang-mentang Limah balik so kau ingat aku dah ditugaskan oleh Limah untuk melayan karenah kau la er???" tanye aku bertubi-tubi. Aku tau nie mesti ada udang galah di sebalik mee rebus ni. Cara mamat nie cakap cukup dah menjelaskan segala-galanya. Cewaahhh..macam ahli nujum pak belalang kunyit plak aku nie.
         " Erk...how to start ek...ermm actually aku nak ajak hang pi keluaq makan sat. Boring la makan sorang-sorang," jawab mamat Korea. Aku yang mendengar macam musykil pulak kan. Kenapa aku?
        " Pasai pa aku plak? Mail, Fahmi and yang len-len pi mana?" tak pasal-pasal aku dah terikut loghat mamat nie dah.
        " Urmmm...depa suma balik. Ha balik. Tu pasai aku ajak hang. Ala pi makan ja pun. Aku belanja. Jom la...hang cakap ja nak pi makan mana," uishhhh...dia belanja??? Good news. Tapi...
        " Takkan suma pakat balik? Tadi elok je aku jumpa and siap berborak-borak lagi ngan diorang," aku masih tak berpuas hati.
        " Ishhh...hang ni banyak tanya la..nak ka tak mau nie???" si mamat Korea dah mulai bosan dengan pertanyaan aku. Wajiblah aku tanya kalau masih ada keconfiusan di hati. Hehehe. Apa punya Bahasa Melayu la kan yang aku guna. Rosak-rosak!
       " Ok ok! Wajib nak kalau kau belanja. Dalam pukul lapan lah kita jumpa kat tempat biasa dekat Pusat Komersial. Aku malas nak pergi jauh-jauh," ujar ku. Kena cepat-cepat grab peluang yang ada. Bab makan nie beb! Hehehe.
      " Orait! Deal! Aku jumpa kau kat sana ok," balas mamat Korea cukup ringkas then terus tamatkan panggilan. Lahabau punyer budak! Cakap aku tak beradab. Kau lagi tak beradab terus letak. Salam pun takde. Huh! Nasib kau nak belanja aku makan. Lalalalala...jimat duit makan untuk malam nie. Muahahaha.




          " Erkkk...Alhamdulillah...Opsss...Sorry sorry," aisey malunyer tersendawa besar plak depan mamat Korea nie. Huhuhu. Kekenyangan siot. Dah dia cakap order je apa yang aku nak makan. Aku bantai la cukup-cukup. Siap order ikan siakap sweet sour lagi tue. Hahahaa...orang keliling yang datang makan mesti ingat aku ni tukang kikis duit balak kan. Yela muka sah-sah student UiTM lagi kot. Tapi order makan...mak aiii...Do I care? Sebab dia bukan balak lah aku kikis. Siapa suruh baik hati nak belanja aku makan kan. Serves your right lah Mr Korean!
          " Mak ai...sendawa dah macam kongkang siot. Nasib bek bukan awek aku nie!" perli mangkuk Korea nie sambil menjuihkan bibir dia. 
            " Cehhh...sebab aku bukan awek kau lah aku sendawa besar camnie. Kalau kau nak aku kentut sekarang pun boleh. Hahaha," ketawa besar aku bila dapatkan kenakan dia. Mamat Korea hanya menggeleng-gelengkan kepala dia je. Kalau dengan balak takkan lah aku nak buat perangai tak senonoh nie. Jatuh air muka beb! Tapi mamat Korea ni nampak pelik lah malam nie. Serius semacam je. Kalau tak dia layan je kepala otak aku yang gila-gila nie. Time makan tadi pun aku je yang beriya pulun orang-sorang. Dia jamah sikit-sikit je kot. Putus cinta ke? Tapi muka macam player je. Tak kot...
          " Oit Korean celup! Kau nie kenapa nie? Serius semacam je aku tengok? Ader problemo consperesso ke?" kan dah terkeluar bahasa Sepanyol aku. Ntahkan betul ntahkan tidak. Hehehe. Kelihatan mamat Korea ni sedang membetul-betulkan kedudukan dia yang tengah duduk tue. Hek eleh...gaya macam nak meluahkan feeling kat awek plak kan..nyampehhh.
         " Ehemm ehemmm...ok ok. Testing testing 1 2 3," si Korean celup memulakan bicara. Dah macam gaya MC dah.
    " Hangguk kau testing! Serius la bachaaaa," aku terus sekeh eh bukan....tersekeh sebenarnya kat kepala dia. Hahaha. Siapa suruh main-main dengan aku.
        " Oi! Apa maen kepala-kepala nie! Kepala ni bayaq zakat tiap-tiap tahun tau!," jerkah si mamat Korea nie tapi dalam nada bergurau lah kan. Apedehal jah...
       " Aku tau lah hang bayaq zakat. Tapi aku asa mak pak hang bayaq tak cukup satu sen kot. Tu yang hang cam takut-takut nak cita kat aku nie sampai gagap. Hahaha. Straight to the point la. Sekarang dah pukul sembilan malam. Pukul sepuluh pintu pagar da tutup. Kang tak balik kolej aku malam nie," gurau aku tapi dalam hati risau jugak. Buatnya terlambat balik. Celah mana aku nak bermalam. Takkan rumah sewa si mamat Korea ni pulak kan. Eeeee ngeri-ngeri.
          " Ok ok...hang dengaq sini bek-bek tau aku nak cite. No objection  except aku da abis story kat hang. Deal?" amboi seriusnyer. Dalam hati aku da tergelak-gelak dah tengok gelagat dia. Macam berat na kes dia nie. Tapi hati boleh gelak ke? Ouchhh...parah kalau hati boleh gelak gelak...hahaha. Aku cuma angkat tangan kanan tanda setuju and promise takkan object selagi cerita tak habis. Then bermula cerita mamat Korea nie. Dia cerita dari A sampai T. Sebab ape tak sampai Z, sebab aku da menyampuk dulu. Ceritanya mampu buat biji mata aku terkeluar pastu masuk pastu terkeluar balik. 
          " Whatttt???? Ko nak aku jd awek kau? Awek kontrak plak tu. Mana pernah di buat orang bercouple kontrak nie? Selama hidup nie kahwin kontrak adelah aku dengar. Tu pun dalam novel. Ko biar bettik dol?" tak pasal-pasal volume suara aku jadi tinggi. Dah macam pasang home theater da gayanyer. Cadangan gila siot!
       " Habis kau nak jadi awek aku secara rasmi ke? Macam layak sangat," balas si mamat Korea dengan bongkaknya. Mak aii!!! Statement kau! Nak kena nie...
         " Hoi! Hang ingat muka aku nie tak laku ka? Ingat tak cun ka? Sekali petik jari sepuluh yang mai. Silap-silap haribulan hang yang melutut kat aku tau! Dah lah hang mintak tolong aku pastu kutuk-kutuk aku plak," marah aku. Kan da terkeluar loghat utara. Ntah camne tiba-tiba terfasih plak. Mentang-mentang muka kau hensem ala-ala Kim Hyun Joong so kau boleh kerek la. Muka aku nie natural beauty tau. Kalau touch up sikit kalah Lisa Surihani. 
          " Ok ok. I'm sorry. Beb! Aku terdesak la nie. Si Nina tue tak abis nak menggedik kat aku. Aku tak minat la ngan betina garik macam dia tu. Tiap-tiap masa dok kacau aku. Padahal aku da habaq dah aku tak boleh terima dia," si mamat Korea buat muka kesian macam kucing yang comel dalam citer Shrek tu. Hampeh!
         " Abis kau nak elakkan diri dari dia lah er? But why me??? Kan ramai je female student kat fakulti kau tu. Tinggal nk pick je kan," usul aku plak. Seboleh-bolehnya tak nak terima cadangan bangang dia tu. Tiba-tiba teringat kisah lalu! Serik beb nak bercinta even couple kontrak je pun kan.
         " Aku da try tapi dia tak percaya. Pernah suatu masa tu dia sanggup pi jumpa mak bapak aku semata-mata nak tanya sal perempuan yang aku upah jadi awek aku tu. Hang tau tak betapa malu aku tau dengan perangai dia yang lagu tu. Lagipun dia kawan satu kampung aku. Memang rapat la dengan family aku especially mak aku. Mak aku pulak lurus bin bendul pi cerita hal yang betui-betui kat dia. Lagipun dia takkan percaya kalau budak-budak fakulti aku jadi awek aku. Sebab apa sebab dia da warning kat semua student situ jangan dok mereka nak menggatai dengan aku. Sebab tue aku pilih hang. Dia tak kenal hang. Lagipun hang kan pandai taekwando. Kalau dia bagi warning hang bukak langkah la. Guarantee dia lari," terang si mamat Korea dengan panjang lebar. Aku hanya terangguk-angguk macam burung belatuk je la. Teringat plak aku pernah tertumbuk mamat Korea nie hari tue sebab geram tahap gaban sangat dengan perangai dia tu yang suka buat aku sakit hati. Sebab tu la jugak dia tau aku ada black belt tau. Hahaha padan muke! Hmmm....dasyat guk minah tu. Tak tau la macam mana kalau aku jadi awek upahan si Korean celup nie nanti. Mesti dia hambat aku dengan batang penyapu kot. Hehehe.
         " Sape suruh kau tak pakat dengan mak kau. Sekarang aku plak jadi mangsa. Tak pasal-pasal ada musuh," aku bagi cadangan even tau dah terlambat kan. Mana tau dia berubah hati dan dengan senang hatinya tak payah lah aku ikut sama dengan cadangan giler dia nie.
        " Takkan lah hal-hal macamnie aku nak libatkan orang tua kot. Tak mau lah menyusahkan depa. Lagipun kami kenai dari kecik. Aku pikiaq jugak pasal hubungan kami sekeluarga yang dah lama terjalin nie."
      " Owh...betul-betul. Hmmm if i agreed so how long we should be as tut tut tut?" aku cuba bertanya mengenai cadangannya tu. Tak tau nak setuju ke tak. Confius la wei!
     " Until at the end of this sem. Lagipun next sem aku praktikal kan. Aku akan cuba buat dia terima kenyataan yang aku bukan untuk dia. So amacam? Hang setuju dak?" aku blur bila dia tanya aku macam tue. Lama jugak tu. Ada lah 3 bulan kot. Tue tak termasuk cuti sem lah. 
     " Hmmm tengok la dulu camne," jawabku pendek. Serius aku tak boleh nak berpikir. Ni bukan benda mudah. Aku seboleh-bolehnya tak nak bercinta lagi even aku cuma di minta untuk berlakon je.
     " Alaa...hang jangan lah tengok-tengok. Kesian lah kat kawan hang nie. Nanti kita buat agreement ok? Hang letak la syarat apa yang patut janji hang pueh hati..." rayu si mamat Korea lagi. Wahhh first time di rayu oleh mangkuk pirate nie. Muahahaa. Hatiku geli lagiii...
       " Well apa yang aku akan dapat lau aku setuju?" aku cuba menduganya lagi.
    " Hang akan dapat kasih sayang aku untuk tempoh masa lebih or kurang dari tiga bulan. Hehehe...Alaa dengan aku pun nak berkira. Hang tak ingat ka dulu aku pernah selamatkan hang dari jatuh dari bas. Tak terbalas tau jasa tu..kira time nie la untuk kau balas balik. Kan kan?" nak termuntah aku dengar. Piirahhh! Tolong sambut je pun. 
    " Cehhh...ungkit nampak??? Camnie lah...biar aku pikir dulu. Esok pagi-pagi buta aku beritahu ok? Oklah aku nak chow dulu. Nak dekat pukul 10 dah nie. Papehal aku contact kau. Chowww beb!" ada riak kekecewaan terpancar di muka Korean pirate nie. Aku tak boleh buat keputusan. Sabar je la kawan.
      Lepas balik dari makan malam dengan mamat Korea tu, aku solat Isyak siap-siap. Malam nie memang aku takder mood nak study sebab asyik terpikir sal pertolongan yang diminta oleh Khai. Huh! First time panggil nama dia kot. Nasib masih ingat nama dia. Perlu ke aku terima? Aku belek-belek muka aku dekat depan cermin. Cun apa muka aku nie? Ingat tak layak ke untuk orang yang hensem! Sakit pulak hati bila ingat balik kata-kata mamat Korea tu. Siot je kutuk-kutuk aku. Hmmm...aku takut untuk terjebak dalam cinta lagi. Aku taknak sejarah hitam berulang. Tapi...kiteorang just couple kontrak je kan. Patut ke aku tolong dia atas dasar kawan? Even macam tak berapa ngaku lah kawan kan. Pikir punya pikir last-last aku tertidur.


Keesokkan paginya dalam pukul 6.00 pagi...


         Sape pulak dah yang sms aku pagi-pagi nie. Alarm pun tak bunyi lagi nie...bising sungguh la...dengan perasaan yang malas, Khai capai guk handphonenya yang tengah mendendangkan lagu Muse, Unintended yang menandakan ada message masuk. Huh! Jiwang guk er Khai nie.


" Morning mamat Korea celup! Aku setuju jadi awek kontrak kau tu! Lunch time t  kita sign Couple Contract Agreement wokeyyy! Aku da siapkan bahagian aku. Hope kau pun macam tu. See u yawww!"


          Khai seakan-akan tak percaya bila Ika sudi tolong dia. Berkali-kali dia ulang baca sms yang dikirimkan tue. Wow! Happynya!!! Hopefully kali nie plan dia akn berjaya lah untuk menjauhkan diri dari Nina. aku dah tak larat nak hadap karenah Nina lagi. Alhamdulillah...thanks Ika! Aku tak kan nyusahkan kau sepanjang kau jadi awek aku. Khai tersenyum lebar. Lalu bangkit dari pembaringan dan menuju ke bilik air untuk mengambil wudhuk dan menunaikan solat Subuh.


To Be Continued...




5

Aku & Mamat Korea - Part 2

          I love Sunday!!! Nikmatnya cuti hujung minggu nie. Semalam sibuk dengan discussion bersama-sama dengan group aku. Tengah hari sampai dekat senja baru aku balik. Malamnya pula aku dah kena buka buku sebab Isnin nie ada kuiz Corporate Finance. Naik juling mata bila aku kena hafal formula-formula yang meleret-leret nie. Hari ni macam malas pulak nak buka buku. Kalau dapat keluar pergi jalan-jalan kat tasik Shah Alam ke seronok jugak. Tapi buang tebiat plak sekarang baru pukul 11 pagi kot. Mau terbakar kulit aku pergi time-time camnie. Adoi stress nya duduk dalam bilik nie.
          " Limah...kau tak de rase nak keluar pergi mana-mana ke hari ni?" aku terus menyoal Limah yang kelihatan sedang landing baik punyer kat katil dia sambil baca novel. Kaki novel betul. Huh! Kalau ajak Limah keluar pergi jalan-jalan jap kt Bandar Shah Alam pun best gak. Janji tak terperuk dalam bilik nie. Limah mengangkat muka sedikit memandang ke arah aku.
           " Petang nanti aku keluar tapi dengan kawan-kawan aku la. Kalau kau tak malu moh la," ucap Limah sambil ketawa kecil. Aku menjuihkan mulutku ke arahnya. Memang tak malu pun. Hohoho.
          " Kawan-kawan kau? Sape wei? Mail, Fahmi, Siti and sape ntah lagi kawan-kawan kau tu," berkerut-kerut dahi aku mengingatkan nama-nama kawan-kawan Limah. sedikit sebanyak aku kenal lah dengan kawan-kawan dia sebab pernah hang out together. So kalau aku menyemak pun takdelah kekok sangatkan.
           " Aah...tapi kali nie Mail, Siti dan..."
        " Ok set! Aku ikut. Lagipun bukan aku tak pernah keluar dengan diaorang kan. Boleh2..Pas zohor ke?" potong aku dengan tiba-tiba. Good news untuk aku la wei! Dapat guk hilangkan stress. Huhuhu.
      " Ermmm...aah lepas zohor. Kita pergi naik kereta Mail. Just pergi makan-makan kat Seksyen 2. Then jalan-jalan jap kat PAS or SACC Mall ke. Ingat kau sorang je tension. Aku yang bakal engineer ni pun tension tau," aku tersenyum dengar bebelan Limah. Yang penting enjoy kan.
        " Hahaha. Ok2..aku on je beb. Even takde tengok-tengok wayang tapi bab makan tu yang wat aku excited sikit," ujarku sambil tergelak-gelak. Limah yang mendengar terus membaling bantal ke arah aku.
    " Badan kecik tapi makan kuat. Bayar sendiri-sendiri er," perli Limah. Aku hanya mengenyitkan mata. Memang aku kuat makan pun. Tapi badan tak naik-naik.




          " Ika...nape senyap je nie? Selalu keluar kau yang paling kecoh," tegur Mail sewaktu dalam perjalanan menuju ke tempat makan di Seksyen 2 di mana terdapatnya medan selera yang sangat famous di kalangan pelajar-pelajar UiTM. Harga pun berpatutan. Aku hanya mencebikkan muka. Hampeh sungguh! Aku tak tau plak yang mamat Korea nie pun ada sekali. Aku hanya memandangnya dari belakang oleh kerana dia duduk di hadapan dan Mail yang drive kereta. Kalau aku tau aku takkan ikut. Aku menjeling ke arah Limah. Dia buat bodoh je sambil buat-buat khusyuk pandang ke cermin luar. Kau saja kenakan aku yea Limah! Arghhh.
          " Dia terpukau lah tu dengan kehenseman aku nie. Tu yang asyik dok tenung aku dari belakang ja. Hahaha," tersedak bila aku dengar mamat Korea cakap camtu. Perasan giler! Tapi memang dia hensem pun. Ada iras-iras Kim Hyun Joong lagi tu. Aah ada iras. Padan lah aku macam biasa tengok. Ahhh...walau kau hensem tapi kau takde sivik. Biadap sungguh! Reject!
            " Korang nie dah macam kenal lama dah. Dari tadi aku tengok si Khai ni asyik bahannya Ika. Korang dah lama kenal ke Ika?" Siti pula masuk line. Aku terkejut bila nama aku naik.
         " Aku jadi 'hero' dia hari tu," mamat Korea menyampuk. Konon-konon tolong jawabkan bagi pihak aku lah tu. Eiii macam nak kena sekeh je mamat nie. Limah, Siti dan Mail yang sedang drive pun ternganga kot dengar statement si mamat Korea nie. Semua pandang ke arah aku mintak penjelasan. Aiseyyy...nak tak nak aku cerita la dari A sampai Z. 
        Starting dekat medan selera sampai aku dah sendawa kekenyangan, budak-budak nie asyik lah kenakan aku dengan mamat Korea nie. Konon-konon kiteorang ada jodoh lah apa lah. Haprak tol!!! Aku gak sempat lah selidik sal mamat Korea nie kat Siti dan Limah. Tue pun senyap-senyap je. Kalau mamat Korea dengar mau perasan aku syok kat dia. 
      Aku sempatlah bertanya kenapa before nie hang out dengan diaorang aku tak pernah nampak pun batang hidung dia kan. Rupa-rupanya si mamat Korea nie selalu balik kampung or hometown dia yang bertempat di Kedah sebab ibu dia sakit. Sekarang nie after ibu dia keluar hospital barulah si mamat Korea nie melekat je dengan geng dia. Limah jugak ada bagitau yang mamat Korea nie famous kat fakulti diaorang dan yang berdekatan jugak. Yang itu aku admit, memang dia hensem dan Limah pun cakap yang muka mamat Korea tu ada sikit iras-iras Kim Hyun Joong. Rupa-rupanya keturunan ibu dia China mari meh. Padan lah. Tapi malanglah kepada perempuan yang tangkap cintan dengan dia sebab si mamat nie satu je kot yang kurang, takde pendidikan sivik. Itu yang sikit biadap. Huh! Kes hari tu masih buat aku panas hati lagi tau!
          Sepanjang berada di Kompleks PKNS, si mamat Korea ni asyiklah dok kacau aku. Macam-macam dia buat untuk kenakan aku. Memang hampeh! Nak sekeh dia tinggi dari aku plak. Deritanye hari nie. Tujuan aku keluar untuk hilangkan stress tapi bersama ngan mamat Korea nie wat aku bertambah stress. Baik duduk kat bilik and mentelaah buku kot. Huh! Asyik berjalan dan tawaf dekat PKNS nie, tiba-tiba aku dan mereka-mereka nie terlalu pulak dekat depan kedai majalah dan aku dah ternampak majalah kesukaan aku!
            " Wei korang! Lepak jap kat kedai nie. Aku nak beli magazine nie!" jerit aku kat diaorang yang dah 10 langkah ke hadapan meninggalkanku. Tangan aku plak sibuk memilih majalah K-Pop yang diterbitkan dari pelbagai syarikat penerbitan nie.
        " Fuyooo! Banyaknya hang nak beli. Hang minat K-Pop ka cik Ika oi?" Subhanallah! terkejut aku dengar orang sergah aku tiba-tiba. Dan suara tu sudah tentu empunya mamat Korea nie. Aku terus pandang ke arahnya yang berada di sebelah aku. Ntah sejak bila mangkuk ni da terpacak kat sebelah aku pun aku tak perasan. Al-maklumlah khusyuk sangat belek majalah-majalah nie. Hehehe.
       " Menyusahkan kau ke kalau aku nak beli? Bukan guna duit kau pun!" aku membalas spontan. Sibuk sangat pasal hal orang. Agak dia nie memang busybody kot.
         " Hahaha. Hang beli pun semata-mata nak tengok muka mamat-mamat jambu kat dalam tu ja pun. Dari hang buang duit hang tu baik hang tatap ja muka aku nie. Ramai orang cakap muka aku macam Kim Hyun Joong tau.. Hang tak cayaq ka tengok aku?" dia sambung gelak yang teramat sakannya lagi. 
      " Please lah...Hyun Joong tu pemalu tapi kau nie tak tau malu sangat. So jangan masuk bakul angkat sendiri ok!" balas aku pula. Seboleh-bolehnya tak nak mengaku yang muka dia ada iras-iras idola aku tu. 
       " Oi! Korang nie tak habis-habis bertekak lagi nie pasal ape? Kang aku kahwinkan jugak kang," sergah Mail tiba-tiba. Kami berdua terdiam. Yeala tiba-tiba ada orang lain pulak menyampuk. Mau tak terkejut.
       " Elok jugak hang nak kahwinkan kami berdua. Lepas ni kot-kot dia dah stop ngan K-Pop dia. Maklumlah laki dia hensem sangat kan. Hahaha," si mamat Korea terus berlalu pergi menuju ke arah Limah dan Siti. Aku mula rasa bahang kepanasan. Aku hempuk jugak mamat nie ngan majalah ni! Arghhhhh!


To Be Continued......


5

Kau Cinta Aq Tak?

Good Nite everyone!!! Entry kali ni aq guess cm nk same ngn last time entry. If korg ada baca la. Bezanya kali nie punyer entry aq tujukan khas untuk mereka2 y sdg d lamun cinta or ngah bercinta la. Dah bpe lme korg bercinte? Seminggu? Sebulan? Setahun? Xkisah la kn how long pun. Aq nk tnyer korg...selama menjalinkn hubungan ngn pasangan korg nie...korg tw ke psgn korg nie betul2 cintakan korg? or just syg korg sbb korg syg dia? or terpaksa sukakn korg sbb terdesak ke? Jeng jeng jeng...korg mesti la nk kena tw sama ada psgn korg 2 betul2 cintekn korg or x. Lw x percuma ja bercinta kn. Owg nk bercnte untuk kekal kn...so kt bwh ni aq ader kasi guide sikit in order 2 ensure psgn korg cintakn korg...

  1.  Owg y cintekn korg xkn pernah bagi or x tau nk bg alasan apa npe dia mencintai korg. Y dy tw d matanye hnye ada kamu je.
  2. Owg y cntekn korg akn menerima diri kamu seadanya. D mate dy, korg y trcantik/terhensem even hakikatnyer korg x lawa or x hensem mne pun.
  3. Owg y cntekn korg lw boleh tiap2 mse nk tw ape y kamu lakukn d kala ini. Setiap mse, jam, minit n saat ingin mengetahui aktiviti korg. Lw x sepanjang ary rsah mmanjang. Bukan mengongkong, p bl dah cnte hnye dy y kte pk kn dr owg len.
  4. Owg y cntekn korg akan sentiasa bg sms "selamat pagi", "selamat mlm" dll even korg x balas pun. Bg mereka, cukup puas dpt hntr sms sbegitu wlau sepi tnpa blsn.
  5. Even time besday korg dy xdpt celebrate d sbbkn sbb2 y tertentu, p dy x pernah lupa untuk bg sms or cl untuk ucapkn apy besday. Tak pun poskn present xkira la d mne dy berada.
  6. Owg y cntkn korg akn sentiasa ingat saat2 y dah korg lalui bersme. Tarikh, mse, bju ape korg pakai suma dowg ingat. Betapa untungny korg kn.
  7. Owg y cintekn korg akn sentiasa ingat tiap2 kata y indah y pernah korg ucapkn even korg sendiri pun ntah ingat ntahkn tidak. Kata-kata 2 y bisa wt dy senyum sendri. Kata2 melalui sms d simpan...kata2 melalui perbualan di telefon d record...kata2 y d ungkapkn dr mulut secara face 2 face d abadikn selamanyer.
  8. Owg y cntekn korg akn berusaha menyukai setiap ape y korg suka. Dy cube untuk memasuki dunia korg untk memahami korg ngn lebih dlm.
  9. D kala korg ngah sakit, dy pasti akn sentiasa sms or cl or jenguk korg untuk bertnye kabar sbb dy risau tntg korg. Sakit korg turut d rasai olehny guk.
  10. D saat korg bakal amik exam, dy pasti akn sms or cl korg untuk ucap "Good Luck". D saat korg study dy akn sentiasa bg kata2 semangat n sentiasa menemani korg agar korg x stress.
  11. Owg y cntekn korg akn bg sesuatu brg y dy sgt syg kpd korg.Myb korg ase bnda 2 biasa je but oleh sbb korg adalah owg y dy cnte..hanya korg je y layak untuk bersme2 menjage brg y dy syg.
  12. Owg y cntekn korg pasti akn terdiam seketika d saat sedang berborak ngn korg d telefon. Sbb dy hanye ingin dgr suara korg shje.
  13. Owg y cntekn korg selalu ingin berada dkt ngn korg untuk abiskn mse bersme2.
  14. Owg y cntekn korg akn slalu bg nasihat kt korg d kala korg berjauhan ngn dy krn x mau sesuatu y buruk terjadi pd korg.
  15. Owg y cntekn korg akn bertindak lebih kpd sedara korg dr kekasih korg. Dy la abg/kakak y slalu amik berat pasal korg.
  16. If korg tgok hp dy, pastinyer nama korg y byk kt INBOX n SENT ITEM dy. Dy guk masih menyimpan sms2 y korg bg even da berabad da pun.

Orait...done even asenyer ad lg...hehehe. So pe y korg blh concludekn? Psgn korg cntekn korg x? or just suke2 je? Korg sendri blh nilai...tq sbb sudi meluangkn mse untuk membce entry aq nie...TQVM...


All da above info aq amik kt:

http://tipscintacinta.blogspot.com/
0

Aku & Mamat Korea - Part 1

Kring! Kring! Kring! Jam handphone aku da berjaya memecahkan kesunyian pagi-pagi buta ni. Tangan aku dok la mencari-cari handphone yang biasanya aku letak kat sebelah aku kalau nak tidur. Bukan ape, aku ni kalau dah tido memang confirm tidur mati. Meraba-raba tangan aku mencari handphone aku. Mana plak aku letak handphone ni? Bingit telinga ni dengar lagu The Times nyanyian BEP. Adoiii mesti kena bebel ngan Kak Limah ni sebab bising. Aku berbisik seorang diri sambil tangan aku masih aktif mencari-cari handphone aku. Tiba-tiba aku dapat rasakn seseorang da on kan lampu bilik hostel nie. Mak ai silau siot...
          "Cik Ika oit! Ni handphone kau ni. Merata-rata je kau letak kan," ooppss! Itukan suara Halimah aka Kak Limah. Aku terus celikkan mata aku. Tepat-tepat handphone tu ada dekat je kat batang hidung aku yang mancung nie.
          " Oit Kak Limah. Ko cilok handphone aku er? Aku ase handphone nie aku da letak kt sebelah aku dah. Macam mane ader kat tangan kau plak nie?" aku tanya Limah kehairanan. Limah ketawa terbahak-terbahak. Aku memandang beliau dengan begitu sinis. Kelakar ke?
         " Aku dah duduk satu bilik ngan kau ni dah dekat setahun dah tau. Kau tu tidur ganas sangat. Sampai handphone kau ni berjalan sendiri turun dari katil and dok bawah katil," Limah gelak lagi. Gaya macam ngah tengok Raja Lawak plak. 
            " Erkkk...jangan cakap handphone aku ni jatuh lagi?" aku menggaru-garukan kepala aku. masuk kali nie dah lima handphone aku tukar dalam satu sem nie. Bising bapak aku ngan anak dara dia yang seorang nie. Limah hanya menggangukkan kepalanya sambil tangan dia sibuk mengemas buku-buku di atas meja study.
        " Awal kau bangun Limah? Siap study lagi. Mimpi ape kau?" aku terus bertanya lagi setelah soalan pertama hanya di balas dengan body language je. Limah berhenti memasukkan bukunya di dalam beg. Lantas memandang aku.
           " Awal jadahnyer. Dah dekat pukul 8.10 pagi da makcik oi. Kau tu yang tidur mati lepas subuh tadi. Kau takde kelas ke?" nak terkeluar biji mata aku dengar jawapan Limah.
          " What? Damn! I'm already late. Asal kau tak kejut? Aku ader kelas doh hari nie. Ngan prof becok plak tu. Adoyaiii!!!" aku terus turun dari katil and capai baju kat dalam almari. Dah takde masa nak mandi. Tak sempat ni. Limah hanya menggeleng-gelengkan kepalanya melihat aku yang memang gila kelam kabut nie.
         " Aku tengok jadual kau memang takde kelas pagi. So aku just biarkan je la kau tidur nyenyak."
         " Kelas ganti la dear. Ok la beb! Aku chow dulu. See you later," aku terus keluar bilik dengan tergesa-gesa. Salah aku jugak tak bagitau Limah. Padan muka sendiri. Nasib baik hostel aku dekat tingkat dua je. So aku berlari la turun tangga. Limah tu lagi lima minit nak start kelas pun dia sempat. Sah-sah fakulti dia seberang hostel kitaorang je kot. Fakulti aku kalau jalan kaki memang jenuh la. Jauh nak mati. Nasib baik aku bawa motor.






          Perghhh...abis jugak kelas tax yang sangat memenatkan. Ngam-ngam aku sampai kelas pagi tadi saing-saing dengan prof. Oleh kerana nak cover kelewatan aku, aku pun pura-pura lah baik hati tolong bawa beg dan buku dia segala bagai. Huhuhu. Selama 1 jam 50 minit kelas tadi fully buat tutorial. Dah la satu soalan amik mase 45 minit. Aku lah amik masa lama. Student lain aku tengok 20 minit dah boleh borak-borak dah. Aishhh kenapa lah subjek nie aku slow macam kura-kurakan. Malaslah nak pikir. Final lambat lagi. So aku ada masa lagi nak struggle. Hehehe. 
            Selepas aku keluar dari lif yang dah asyik breakdown je tu, aku terus menuju ke parking motor bertingkat. Hari nie aku balik berseorangan sebab Lily yakni classmate yang paling baik dan satu hostel dengan aku ada date dengan Faez.  Kalau tak, dia la yang selalu tumpang aku sekali dan jugak teman aku lunch dan segala bagai. Hmmm untung ada balak kan. Aku nie masih menyolo. Dah degree pun maintain je status. The main point is ada ke orang nak kat aku? Dengan tenaga yang ada aku pun start motor Yamaha 135LC aku. Hadiah dari my dad tau sebab result gempak. itu pun aku yang mintak. Hehehe..
           Apesal plak tak boleh start nie??? Aku dah la kepenatan. Kau wat hal plak motor er. Tak sayang tuan betullah. Hangin kot satu badan. Belek punyer belek rupa-rupanyer minyak abis. Lahabau punyer motor! Baru teringat...aku lupa nak topup minyak pas merayau-rayau pai ke KL dengan Limah semalam. Hampeh siot. Aku terus seluk handphone dalam poket and orang yang aku akan call pastinyer Arip! Junior nie. Lagipun dia ada keta. 
             Selepas lima minit bercakap dengan Arip, so aku buat keputusan naik bas balik ke hostel or lebih dikenali dengan kolej. Arip dekat library ada discussion. Dia akan belikan minyak lagi sejam. Giler ar!!! Takkan aku nak tunggu kan. So aku suruh dia beli minyak and bawa motor balik sekali. Aku malas nak tunggu. Hehehe.
                  Nasib baik tak lama aku tunggu bas dan nasib baik la aku masih simpan kad touch n go nie. Sekarang bas Rapid KL tak nak terima lagi tunai. Mengada-ngada betul. Last time aku naik bas ni pun time sem-sem awal dulu. Banyak perubahan rupanya kat sistem diaorang nie. 15 minit aku panaskan punggung, akhirnya sampai juga kat bus stop yang berada di antara Kolej Melati dan Mawar. Elok aku nak turun tiba-tiba aku rasa ada something or someone yang tolak aku. OMG! Aku nak jatuh. Somebody help me!!! Aku terus pejam mata. Tiba-tiba rasa badan aku disambut oleh seseorang. Uihhhh...siapa la tu...aku terus buka mata. Mak ai...hensemnye mamat nie. Muka ala-ala korean tu.
                 " Cik adik...kalau yea pun nak bunuh diri, carilah tempat yang tinggi-tinggi sikit. Stress sangat ka study nie?" perghhhh...merah siot muka aku yang sememangnya cerah nie. Mangkuk punya 'hero' yang konon-konon dah tolong selamatkan aku nie. Dah tu perli dalam loghat utara plak. Naik bernanah telinga aku dengar. Cipan tol! Aku menjeling dan terus lepaskan diri dari sambutan dia tadi.
             " Apa ke bangangnyer aku nak bunuh diri kat sini. Kau buta ke or pura-pura tak nampak? Lahabau mana yang da tertolak aku sampai tergelincir aku dari tangga bas ni!" balas aku balik. Bengang gila bila diperli oleh mamat korea nie yang aku ase dari fakulti kejuruteraan elektrik. Itupun sebab aku terbaca kat baju dia.
               " Uiii garangnya. Hahaha. Dah kira baik aku sambut hang. Dah lah terima kasih pun takdak. Kalau takdak aku nie..alamatnya hang dah jadi nangka busuk lah jatuh kat tanah ni tau," mamat Korea nie taknak mengalah. Aku mencebik geram. Malu pun ada sebab ramai orang tengok kot. Malangnya nasib aku hari ini. Mak tolong!!! Ika malu!!!
              " Khai wassup!? Kenapa bising-bising nie?" seseorang datang mencelah. Khai rupanya nama mamat Korea nie. Tapi suara tu macam aku pernah dengan dan sangat familiar. Terbeliak mata aku bila suara tu empunya...
                      " Limah!!!???"
                   " Eh Ika? Laa hang buat apa kat sini? Hangpa kenai ka?" aku terkedu. Aisey mamat Korea nie kawan Limah ke. Nape aku tak tau yang Limah ada kawan sehensem dia nie. Hensem tapi mulut jahat. Cehhh.
                 " Yang kau ni dan dan terus tukar loghat nie kenapa? Kena sampuk ke?" aku bertanya pelik tanpa menjawab soalannya tadi.
                " Hahaha. Si Khai ni made in Kedah. So terikut-ikut sudah. By the way, Khai nie kawan sekelas aku. Aku tak tau ape da terjadi antara korang sampai kecoh sangat kat bus stop nie," balas Limah brsungguh-sungguh. Aku cuma mengangguk-angguk kepala. Si mamat Korea nie plak buat muka hampeh dia. Rase nak sekeh-sekeh je.
              " Tak de pape la Limah. Ok la beb. Aku nak balik bilik dulu. Penat lah. Satu-satu bala datang. Aku nak kena mandi bunga nie," aku terus capai beg yang terjatuh di saat aku tergelincir tadi.
               " Motor kau mana dear?" Limah menyoal lagi lagak macam pegawai polis.
               " Arip pinjam," jawab ku pendek.
           " Owh..ok la. Aku, Khai and others nak pergi McD Seksyen 2 nie. Nak discuss sal project. Kau nak kirim pape ke?" Aku just menggeleng. Mati selera selepas insiden tadi.
           " Ok. Kalau ase nak makan text aku. Kau tak nak say hello ke kat kawan aku ni? aju Limah lagi sambil menunjuk ke arah mamat Korea tu. Aku blur kejap. Perlu ke?
             " It's ok Limah. Dia ngah trauma lagi tu. Biaq aku ja yang say it. Hello lady. Nice to meet you," celah mamat Korea. Ayat dia bisa buat aku nak bukak langkah taekwando je. Kurang asam tol.
              " Yup. Sangat trauma after diselamatkan oleh kau! Bye Limah and take care!" aku terus blah. Limah ditinggalkan terkial-kial tidak mengerti. Apa kena ngan Ika dan Khai nie? Bicara Limah dalam hati.


To be continued......

         
5
Back to Top