Result Final Examination


Tumblr_m433v3zxy91qgv9ido1_500_large
Inilah yang aku rasa sekarang. Arghhh

Bangun tidur hari ini macam biasa terus on laptop layan movie kejap then bukak fb and twitter. Cek notifications then member bagitau result exam keluar 3 August nie which means next Friday. What next Friday??? Aku terus mengetap bibir then tangan terus type uitm student portal kat GOOGLE. Aku nak cek kesahihan tarikh result tue. 


Ohhhh ini bukan cobaan, ini betul-betul. RESULT boleh cek 3 August nie. Alaahaiii lemahnye kaki dan tangan mendengar dan melihat. Rasa macam cepat la pulak result nie keluar...mula lah dok calculate agak-agak berapa la GPA aku kali nie. Boleh tak aku dapat DL lagi??? Boleh tak aku naikkan CGPA aku??? Dup dap dup dap. Dan satu perkara yang tak best jugak bila result tue akan kuar time aku internship pulak tue. Memang kasi spoil mood keje la nanti kan. Hope result aku ok. AMIN
Tumblr_m2eiwjkj6y1qfnpo0o1_500_large
I'm dying to wait next Friday :(

p/s: Wish me luck buddies! 
0

Internship? Audit?

1st August 2012 nie aku akan start internship dekat sebuat audit firm (Azman Wong Salleh & Co). Ommoooo! Audit firm!!! Uolls know what is audit? Tak semua tau. Mostly akan pending bila aku sebut AUDIT. This term very familiar with accounting students and also those yang already worked at company because every year para auditor akan datang kat that company untuk audit.

Let's me explain briefly of word of AUDIT. Aiseyyy macam lecturer audit pulak >.<
Audit is an examination and verification of a company's financial and accounting records and supporting documents by a professional such as a Certified Public Accountant.
Dah bace? Paham dak? Ayat kat atas nie pun aku mintak tolong Miss Google. Nak suruh aku bukak buku audit setebal kamus dewan tue memang tidak la. Hehehe...

Well nak kata aku 100% benci kat audit nie idak la sebab based on apa yang lecturer aku cerita (most of my lecturer nie ex-auditor before dorang jadi lecturer) audit is very interesting sebab we can travel over the world. Yesss aku memang teruja bila dengar TRAVEL. Dari kecik pai besar memang aku kaki jalan. Dulu masa budak-budak hingusan lagi aku memang suka ikut bapak aku pergi keje. Sebab tak suka dok rumah. Even dah besar nie lagi la galak aku berjalan. Hehehe...

Actually nak buat internship nie adalah freedom bagi student nak pilih industry ape untuk dorang involved. Unfortunately, kampus aku dorang strict sikit. We only can choose the firm that very closely related with our course. And of course yang closely related adalah audit firm, accounting firm, taxation or secretarial firm only. 

Mula-mula aku ingat nak amik company yang offers all services yang aku mentioned tadi so that nanti job aku akan rotate. Kira aku boleh merasa la buat semua bidang. But sangat susah giler wei nak cari firm macam tue. Kalau ada pun jauh sesangat-sangat and elaun giler tak berbaloi. Hello even I'm only internship student tapi aku kena guk cari elaun yang cam gempak kan sebab aku merantau dari hometown so banyak duit nak kena pakai. Ingat duit PT tue cukup ke untuk aku survive for 6 months??? Kira ini one of the factor yang membuatkan aku jadi choosy sikit. Hohoho..

Akan menyakitkan kepala sehingga boleh migrain jugak la bila nak cari which firm yang boleh aku pergi kan. Aku mintak advise dari lecturer and also member-member yang tengah buat praktikal skang. And one of my friend suggest aku apply Azman Wong Salleh & Co sebab he and also some my lecturer said that company is good and sedang meningkat namanya. Maybe boleh jadi Big Four in future...and the best part is allowance given quite awesome. Hohohoho...so aku pun apply...and Alhamdulillah dapat..lama tau aku tunggu jawapan dari that company. Nasib baik saya nie penyabar...ececehhh gedik gitu...so aku terus grab je peluang tue. Da malas nak pikir da...

So I'm counting until 1st August to start my internship. And meanwhile aku kena bukak balik buku-buku audit, accounting and maybe also taxation to recall some part. Sebab aku taknak pergi dengan ZERO ok. Nanti malukan UiTM pulak kan sebab belajar dah sampai degree tapi benda basic pun still failed! So wish me luck. Aku cuba perform sehabis mungkin. Mana tau at the end dorang offer aku keje bila aku da grade nantikan...ngeeee

p/s: Lupa aku nak bagitau...actually perempuan tak sesuai sangat jadi auditor as their carrier nanti tak kawen sampai sudah. Lalalala...salam Ramadhan :p




10
Back to Top