Braces #1 Finally...Aku Si Pagar Besi aka Braces


Actually da lama da pasang niat nak pakai braces ni. Fyi gigi aku memang ada masalah iaitu berlapis. Dulu time sekolah sorang member ajak aku daftar dekat klinik gomen. Tapi masa tu aku takde kesedaran pasal braces. Bila da habis sekolah baru ade kesedaran tapi dah terlambat la sebab gomen mana nak amik da budak lebih dari 18 tahun kan. So pandai2 sendiri la kumpul duit nak buat dekat swasta.
0

Mimi Naik LRT

Dalam LRT. Mimi so excited tapi takmo dok atas kerusi. Takuttt katanya -__-

Family kecik aku ni memang kaki berjalan. Maklumla sementara anak masih sorang memang rancak berjalan. Hari ni tetiba kitaorang buat planning gilos nak bawa Mimi naik LRT untuk kedua kalinya. Pertama kalinya time Mimi umur dalam 3 bulan tak silap. Tapi time tu dia bukan tau pape kan. So sekarang dia da bijak da banyak cakap, meh kita bawa dia kenali LRT. Hihihi


Actually ada tujuan jugak naik LRT ni sebab cadangnya nak pi Malaysian Furniture and Furnishings Fair (MF3) dekat KLCC. Tapi tengah berkira-kira nak pi naik kereta or public transport? So memandangkan nak challenging memang naik LRT dari Alam Megah shoot terus pi KL. Dekat sejam lebih jugak. Mau kematu bontot aku ni. Hahaha
0

Tak Sangka Kan

 
Hi selamat petang semua. Aku tengah teman Mimi ni tengok Teletubbies. Petang-petang ni boleh la lepak-lepak sikit sebab da siap masak makan semua. So ada la masa untuk diri sendiri kejap sementara anak dagha tak kaco kennn...

Bila da kahwin ni kan rasa macam tak percaya sangat dengan apa yang aku berjaya buat. First buat anak. Eh..hahahaha..next second anak tengah berusaha lagi. Hahaha. Ok actually first yang tak sangka bila boleh bangun awal. Awal aku selalu kalau cuti pukul 6 lebih or depends kat Mimi. Bila tengah datang bulan pun kengkadang tak boleh nak bangun lambat sebab Mimi ni jenis bangun awal. Bila dia da bangun tak mungkin dia tak kaco aku. Hahaha. Nanti ajak keluar tengok tv. Memang tak sangka sangat kan aku boleh bangun awal? Cer compare dengan zaman bujang dulu? Kehkehkeh

0

Kawan

Semua orang ada kawan. Dari zaman kecil sehingga dewasa setiap manusia perlu kawan. Pelbagai definisi kawan yang boleh kita huraikan (berdasarkan perspektif aku la). Ada yang nak kawan sebab tak nak sunyi. Ada yang nak berkawan sebab nak mengena. Ada yang berkawan sebab diri sendiri tak boleh jadi independent. Walau apa jua definisi kawan itu, memang setiap manusia pasti ada kawan. Jangan nak membongak kalau ko cakap tak pernah ada kawan! Sekali pun dalam dunia ni tinggal ko sorang je tapi hakikatnya Allah masih ada menemani. Setuju?

0

Lara Oh Lara

Siapa kat sini anak dia suka tengok Lara Oh Lara? Kalau suka boleh geng dengan anak aku. Suka benor dia tengok si Lara tu. Sampaikan bangun-bangun tido mata tak bukak lagi tapi mulut dok bunyik nak lara nak lara. Mengigau ke ape tu? Motif sangat tau bila all the times nak bukak Lara je. Hahaha

Actually starting Lara Oh Lara bersiaran tu aku la yang tengok. Sebab Lara dengan anak aku ni beza sebulan lebih je. Masa Mimi dalam perut aku suka tengok si Lara ni sampai la Mimi da keluar still suka tengok keletah si Lara ni. Tapi lama kelamaan Mimi pula terjebak tengok Lara Oh Lara ni. Memang 24 jam nak bukak Lara. Adoiyai. 

0

Mimi is Alarm Clock

Yeayyyy da siap masak main menu untuk makan malam ni. Tunggu suami dengan Mimi balik then baru goreng sayur. Sayur ni goreng awal tak best. Nak kena dekat-dekat makan baru goreng baru syiokkk.

Lately rajin pulak la kan aku update entri. Actually memang aku minat menulis. Tapi bakat tu semakin terhakis dek kesibukan dengan kerja, uruskan suami dan anak dan bla bla bla.

0

Petua Hilangkan Sembelit

Sejak Mimi putus susu sejak umur dia 10 bulan macam tu tak silap aku memang dia kerap sembelit. Sebab faktor bagi susu formula. Lagi pun anak aku ni bukan jenis yang suka makan buah. Ke sebab aku jarang beli buah? Hahahaha. Aku selalu beli buah like jambu, mangga muda, kedondong. Motif nak menyicah. Hahaha. Ok nampaknya kena kerap beli buah yang boleh atasi sembelit mungkin. Sebab suami dan anak yang paling ketara sembelitnya.

Setiap hari aku akan make sure Mimi berak. Sebab tu tiap kali amik anak dari sekolah benda pertama yang aku tanya kat cikgu dia "Mimi berak tak hari ni cikgu?". Kalau tak berak aku mula susah hati. Memang la orang cakap baru sehari tak berak ok lagi. Tapi aku is tak ok. Sebab apa bila hari ni tak berak then esok baru berak kadang terseksa tengok anak meneran. Sebab budak kecik selalunya tak reti teran berak lagi. Then Mimi pulak tak pandai dok cangkung untuk berak. So memang bermasalah sikit la kalau nak membuangkan. Menangis anak sampai merah muka nak membuang punya pasal. Hati ibu mana yang tak sedih kan lau tengok anak terseksa gitu.

Jadi untuk atasi kes macam ni ada beberapa benda yang memang aku standby dekat rumah untuk atasi sembelit Mimi ni (aku susun dari wajib bagi hingga ke optional or terdesak):-

1) Vitagen / Minuman Susu Kultur
Dekat freezer wajib aku standby vitagen. Even orang ramai cakap yakult more better dari vitagen tapi Mimi lagi suka vitagen sebab ada banyak flavor. Her favourite one is apple yang color hijau tu. Dulu pernah jugak switch ke yakult tapi dia kureng sikit. So aku beli vitagen sajo. Aku pun suka vitagen sebab rasa masam-masam sikit. Vitagen aku bagi Mimi minum tiap hari. Nak elak sembelit. Minum susu kultur ni memang bagus untuk penghadaman. Kalau anak sembelit or cirit birit moh amalkan minuman susu kultur ni.

2) Gula Perang / Brown Sugar
Tahu tak korang gula perang pun boleh atasi masalah sembelit? Aku tau pun sebab Kak Lin (cikgu kat nursery lama Mimi) yang bagitau petua ni. And bila aku google ramai yang share petua guna gula perang untuk atasi masalah sembelit. Maklumlah kita baru anak sorang. Memang Mr Goog dan orang-orang yang makan garam dulu la yang banyak tolong kita. Gula perang ni korang campur dengan susu formula anak. Dulu aku masukkan satu sudu kecik je. Tapi haritu google ada yang suggest satu sudu teh gula perang dengan 2 Oz susu anak. So kalau 6 Oz susu bersamaan 3 sudu kecil kan? Hahaha. Itu pahaman aku. Tolong betulkan kalau salah. Fungsi gula perang ni untuk lembutkan najis sebenarnya. Cara ni pun efektif. Aku selalu bagi 2 hari sekali. Kalau sembelit, sehari tu berkali-kali lah aku campurkan susu dengan gula perang.

3) Ubat Sembelit
Ubat sembelit ni boleh dapat kat mana-mana farmasi. Kalau korang tanya farmasi nanti dia akan syorkan dua jenis: Ubat makan or ubat cucuk bontot. Aku prefer yang makan sebab yang cucuk tu sangat scary kena inject kat lubang bontot. Kesian anak tahu. Tapi ubat cucuk ni kesan dia memang cepat berbanding ubat makan. Tapi selalunya aku bagi ubat makan je. Yang selalu aku beli brand Lactul. Rasa dia manis. Memang khas untuk sembelit dan suitable untuk kanak-kanak sehingga dewasa. Fungsi nak lembutkan najis jugak. Tapi Mimi pernah sembelit teruk sampai menangis kaw kaw. Bila cek najis tu memang da kat hujung-hujung tapi taknak keluar even da teran. Time ni sebab tak sampai hati tengok anak camtu terpaksa aku guna ubat cucuk tu. Kesan sangat cepat. Terus keluar. Hahaha. Tapi ubat ni aku tak suka and tak syorkan. So kalau boleh jadikan pilihan terakhir.

4) Buah-buahan
Actually sangat lah jarang nak jumpa buah dekat rumah aku sebab laki bukan jenis yang suka makan buah. Tapi bila anak sembelit aku ada jugak try bagi pisang. Not bad kesan dia wei. Lepas makan terus Mimi rasa nak berak. Hahaha. Tapi apesal aku tak jadikan no 1 ek pisang ni? Faktor malas nak cari kot. Kalau vitagen merata ada jual. Hahaha. Eh tapi tak semua orang sesuai dengan pisang tau. Ada orang makan pisang lagi sembelit. So dalam hidup ni memang kena try and error. Kalau pisang tak sesuai try la betik pulok.

5) Air masak
Bagi pendapat aku la kalau tak nak sembelit silalah minum air masak sebanyak mungkin. Macam aku memang tak pernah ada masalah sembelit. Sebab aku pi mana-mana memang usung botol air. Yang tak rajin minum suami dan anak. Sebab tu senang sembelit -_- Hahaha. Untuk Mimi aku beli pelbagai design botol air / tumbler sebab nak attract dia. Hasilnya bolehla. Mimi minum jugak even seteguk dua janji minum la kan. Maklumlah ada budak yang jenis tak suka air masak. Spesis anak aku la tu. Adoiiiyai. Moga besar nanti ikut la perangai mama yang suka minum air masak tau.

Kalau anak korang sembelit korang bagi apa pulak ek? Kot yang mana anak tengah sembelit or diri sendiri yang sembelit boleh la try petua yang aku share ni.

Sekian,

Love,
Puan Wany

0

Adik Mimi

Amboi tajukkk.. eh aku belum pregnant lagi tau. Jangan tertipu dengan tajuk tu ok. Okhari ni Mimi genap umurnya 2 tahun 2 bulan. Semakin aktif semakin petah bercakap dan semakin banyak benda yang dia da boleh sebut ok. Kalau naik kereta tu dari naik samapai da sampai ke destinasi mulut dia asyik dok pot pet pot pet je tau. Lepastu tanya itu tanya ini. Alahaaai...anak mama anak mama.

Bila anak da makin besar ni sure orang dah bertanya-tanya bila nak bagi Mimi adik. Eh ko taknak pregnant lagi ke? Manusia oh manusia. Siapa tak nak zuriat lagi. Of course aku teringin nak bagi Mimi adik. Lagikan pulak umur Mimi dah cecah 2 tahun so cantik sangat la tu kalau aku pregnant. Tapi tu la belum ada rezeki aku lagi nak bagi Mimi adik. Jadi kita relax kayuh perlahan-lahan. Rezeki orang tu lain-lain. Mungkin Tipah tu memang dilimpahkan dengan rezeki untuk dapat anak. Tapi aku mungkin rezeki tang lain kan. Sentiasa berfikir positif. Sebab bila tiap bulan period quite kecewa la sebab tak pregnant. Tapi then tarik nafas dalam-dalam pastu ko halau syaitonirojim tu jauh-jauh. Kita sepatutnya bersyukur sebab at least punya seorang anak. Dari mereka yang bertahun kahwin tapi sorang pun takde lagi. Lagi kesian kan?

Kita kena tahu yang Allah Maha Mengetahui dari kita. Mungkin aku masih tak pregnant sebab masanya belum tiba even ko rasa diri ko da bersedia untuk tambah anak. Takpe sementara berusaha banyak benda lagi kita boleh buat. Macam sekarang kami tengah dalam fasa beli rumah. Insyallah kalau takde aral melintang next week nak bayar deposit rumah and submit loan. Doakan la yea loan approved. Teringin sangat nak dok rumah sendiri. Pergi IKEA da selalu. Tiap kali pi IKEA tiap kali tu berangan nak dapur camtu nak bilik Mimi camni la. Hahahha. Maklumlah berangan kan tak perlu bayar.

Ok la. Dalam dok berusaha nak bagi Mimi adik memang macam-macam produk supplement juga kita try nak make sure kesuburan aku dan suami kan. Haaa gitew. Berusaha yang mana termampu. Nanti ada la rezekinya tu kan. Ok la sampai sini je ceritanya. Nak keluar pi sarap. Daaaa

Love,

Puan Wany
0

Teringin Nak Jadi Degree Housewife Jugekkk

Da lama aku pendam pasai ni. Aku tengok dok viral kat FB pasai nikmatnya jadi housewife, rela korbankan degree demi keluarga and bla bla bla lagi. Ehemmm...jauh di sudut hati aku tu mau je jadi keyboard warrior nak list kan why why why and whyyyy aku tak boleh jadi housewife...

Dulu masa baru-baru kahwin aku rasa ok la kalau nak keje dulu sebab takde komitmen lain selain nak jaga suami kan. Tapi bila sejak menjak ada anak ni memang aku akui kadang kala, selalu kala, setiap masa aku dok terpikir alangkah indahnya kalau aku dapat jaga anak aku full time macam orang lain. At least aku boleh generate income dari rumah. Tu pun kalau sempat nak berbisnes. Takut terkejar nak jaga anak lagi, nak ngemas lagi, nak masak lagi. Tapi aku percaya di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Dan aku percaya Allah akan tolong hambanya. Nak-nak lagi kita sanggup korbankan degree kita demi family. Yes aku admit! Aku pun kalau boleh tak sior nak hantar anak bagi orang jaga. Ingat lagi time Mimi baru nak berjalan. Aku nampak dia punya effort nak bertatih. Aku sempat la ajar dia tatih beberapa kali. Tapi jadi sangat miracle bila a few days later anak aku da berjalan weiii. Terkejut aku bila balik rumah letak-letak anak tengok anak terus berjalan. Ko ghase satu kerugian tak bagi ibu sebab tak dapat tengok perkembangan anak? Yela kita keje lima hari seminggu. Satu hari kerja dalam 8 jam macam tu. So sempat spend masa dengan anak malam je la. Tu pun a few hours je sebab anak da ngantok dengan omaknya sekali tertido-tido main dengan anak.

Sesiapa yang jadi ibu yang berkerjaya tentu rasa seperti apa yang aku rasakan. Actually banyak faktor kenapa masih ada ibu-ibu yang bekerja. Memang orang cakap bila da jadi surirumah ni pintu rezeki lagi terbuka luas. Even gaji laki tak cukup tapi sebab ade keberkatan kat situ so everything jadi smooth. All is well la senang cerita. Aku tak nafikan. 

Macam aku...banyak kali jugak aku terpikir nak berhenti kerja nak fokus dekat family tapi...aku ingat tanggungjawab aku dekat mak bapak aku. Family aku masih perlukan aku wei. Aku tak boleh bayangkan betapa stress laki aku kalau aku tak kerja. Takut terkejar-kejar cari duit nak top up dekat mak bapak aku lagi dekat family kitaorang lagi dekat mak bapak dia lagi. Lagipun aku fikir tu family aku biarla dorang rasa duit dari hasil titik peluh aku sendiri. 

Impian aku menggunung nak belikan parent rumah, nak gantikan kereta abah tu, nak hantar parent pergi haji dan banyak la lagi wishlist yang aku pasti sama je macam korang-korang semua. Aku tak nak parent aku rasa terbeban selepas aku kahwin sebab aku tak dapat fully tolong dorang. So takpe sementara masih muda (muda ke) biar la aku membanting tulang untuk mereka. Pada masa yang sama tak pernah aku lupa titipkan doa untuk anak aku semoga sesiapa yang jaga anak aku dekat nursery tu boleh jaga dengan baik. Aku tak mintak jaga macam anak sendiri tapi cukup la jaga time dia nak susu time tukar pampers, time dia mengada-ngada sikit (budak kan datang manja dia memang sabau jela). Dan jangan sesekali angkat tangan. Aku risau sungguh aku risau bila kena hantar anak dekat orang nak-nak lagi bila baca viral tentang pengasuh dera anak and so on. Tapi itu la risiko yang kami-kami selaku ibu yang berkerjaya kena hadapi. Korang kena tau tiap kali amik anak aku belek habis badan dia. Takut la kan. Tapi alhamdulillah..so far ok..paling-paling pun merah kat tut. Maybe sebab terlambat tukar pampers. Takpe aku sapu drapolene. Pastu aku pantau lagi untuk beberapa hari. Kalau still jadi aku tanya elok-elok kat cikgu dia. Kena ingat even kita bayar dorang tapi dorang bukan kuli kita. Kena jaga hati dorang sebab dorang yang jaga anak kita. So bila ada something yang ko nak complaint bukan boleh terjah je. Kena guna bahasa yang elok dan bukan tuding jari terus kat dorang sebab bukan sorang yea dorang kena jaga. Harap maklum sangat.

Tu belum masuk lagi bila ank demam ke ape. Kami kena berkorban amik cuti. Sampai cuti tu habis disebabkan jaga anak. Maklum la bila anak hantar nursery bergaul dengan kanak-kanak lain so automatically dorang terdedah dengan pelbagai virus dan bakteria. Ingat lagi dulu aku kena bising dengan manager sebab selalu amik cuti. Time tu ghase nak maki je sebab ko takde anak so ko tak tau perasaan tu. Damn it sangat wei! Bila aku baca surirumah dok update yang kerja dorang challenging aku tersenyum je. Aku admit tapi aku rasa kita sama je. Sama-sama menghadapi pelbagai dugaan cuma situasi berbeza. Aku pagi hingga petang fokus dekat kerja. Balik rumah fokus kat family. Kadang stress kerja terbawa-bawa balik rumah. Kadang tertempias dekat anak. Hmmm sorry sayang. Mama tak bermaksud camtu. Memang mencabar bila kala kau nak kawal emosi ko. Stress kerja plus stress kat rumah tak tau nak sama dengan apa. Hahaha...

Ikutkan banyak je nak luahkan tapi anak da bangun tido pulak. Kang dok tercari-cari pulak..hahhaha..

So aku nak conclude kan kat sini aku masih bekerja sebab aku rasa aku perlu lunaskan hutang untuk parent aku. Nak balas budi mereka. Yela aku kan kahwin awal. Tak sempat dorang nak rasa hasil titik peluh aku tup tup da kawen kan. Tapi lagi afdal aku conclude kan bahawa setiap orang ada ada reason yang tersendiri kenapa mengapa para ibu masih bekerja. Takdir kita tak sama. Bila dorang dok update pasail nikmat jadi surirumah tu aku terasa jugak. Hahaha. Aku je kot yang sentap. Actually tak sentap la cuma kami pun facing challenging things. Bukan pasal keje je tapi menyeluruh. 

Jadi ko kerja ke ko tak kerja ke sama-sama ada pro and cons nya. Keberkatan tu hadir ke tak bukan urusan kita nak tentukan. Tu semua kerja Allah. Siapa kami nak lawan takdir. Sobs sobs sobs...sekian..nak pi masak daging salai masak cilik api sat no

p/s: Entri ni tak berniat nak menyakiti sesiapa. Aku tulis sebab terasa nak tulis. Ni kan blog aku. So suka hati aku la..Hahaha...chill ok jangan mudah melatah. Peace not war..muahhh cikeddd :p


0

Demi Ibu Bapa

Walaupun aku dah berkahwin tapi aku tak pernah lupakan tanggungjawab aku dekat parent aku. Lagipun aku bukan datang dari background yang kaya raya. So lagi la wajib nak tolong family aku. Nak pulak adik beradik aku tak ramai. Yang bekerja baru dua orang. Aku pulak memang dah tak kasi parent aku kerja. Kalau nak kerja sangat buat la online business sajo. Janji tak guna tenaga kennnn.

Aku tak tau definisi berapa actual yang kita kena bagi dekat parent. Pada aku aku hulur berapa yang aku mampu. Kalau ada dapat duit lebih ke aku masuk lebih. Kalau dapat kurang so aku bahagi la elok-elok kan. 

Kadang rasa serba salah jugak dekat parent sebab dulu masa aku belajar lagi aku pernah bagitau dorang yang lepas belajar aku nak tolong family dulu, aku nak belikan rumah kat abah dengan mak dulu baru pikir pasal diri aku. Tup tup tup time tengah praktikal lagi aku dah tunang. Ermmm da jodoh kan. Elok habis belajar (tak konvo lagi) aku da kahwin. Tapi angan-angan nak tunaikan apa yang pernah aku janjikan tak pernah aku lupa. Kekangan mungkin dari segi cepat atau lambat je.

Aku pun baru berapa tahun kerja. La ni da ada suami dan anak. Corak hidup da lain. Banyak benda nak fokus since komitmen bertambah. Pernah jugak ajak parent dok sekali sebab senang aku nak tengok-tengokkan. Tapi as usual mana la dorang nak. Maybe sebab nakkan privacy kot. Dah dorang cakap macam tu takkan aku nak paksa. At least kalau dok sekali rasa bersalah aku kurang la sikit sebab boleh jaga dorang full time. Kalau dorang dok sekali aku takde la aku nak suruh buat ape pun. Anak aku still hantar nursery. Toksah basuh baju aku sekeluarga. Tak payah nak kemas rumah beriya. Semua tu aku boleh je call daily maid tu. Dorang dok dengan aku buat la ape nak buat. Cuma kalau lapar pi la masak ape yang patut. Tapi tu la...tak nak nya dok dengan aku. Maybe belum tiba masanya lagi kot. 

Aku tak pernah rasa terbeban pun nak tolong parent aku yang lahirkan aku yang besarkan aku yang educate aku. Sebab tu la ni kalau ade peluang nak generate duit aku nak join. Sebab nak sangat tolong dorang. Harap dipermudahkan. Amin


0

Raya Haji Ni Tak Balik :'(

Selama hampir 27 tahun hidup tahun ni adalah pertama-tama kalinya aku sekeluarga tak balik raya. Ok dengar macam eleh raya haji je pun. Tapi hakikatnya tak kisah raya ke tak asal ada public holiday memang kami takkan lepaskan peluang untuk balik ke kampung. Cumanya tahun ni je tak balik. Hmmm.

One of the reason sebab last week aku cuti seminggu terus bak ang. As aku mentioned sebelum ni abah aku kena jalani operation mata belah kanan dia. Ha aku da tau da ape penyakitnye. We called glaucoma. Encik wikipedia cakap Glaucoma is a group of eye diseases which result in damage to the optic nerve and vision loss. Actually abah warded hari Selasa (06 September 2016). Then operation hari esoknya yakni Rabu (07 September 2016) belah pagi. Khamisnya abah da discharge dah. Tapi nak dijadikan cerita anak dagha aku demam cak cak a. Maksudnye dedar org Johor kata. Aku syak sebab Isninnya tu anak aku kena inject untuk dua tahun. Tapi kali ni dia teruk batuk sampai tekak merah. Pastu moody dari Selasa sampai Jumaat. That's why aku sambung cuti sampai Jumaat. Mana la tau kalau hantar ke nursery dia buat perangai merap dia. Kesian pulak kat para cikgu beliau. Takpe la biar mama berkorban. Lagipun cuti mama ade lagi kalau nak compare dengan babanya.

Ikut rancangan nak balik juga ke kampung tapi balik tengah hari raya jugak sebab aku da bantai cuti 1 week da last week so macam serba salah pulak kalau nak sambung cuti lagi. Memang la keje gomen senang cuti and cuti banyak. Eh aku cuti dari 25 hari la ni tinggai 11 hari ja kot. Sebab banyak cuti disebabkan anak je. So aku nak reserved cuti untuk hal-hal emergency. 

Bila anak dok merengek merap sakan ko ghase aku ade mood dak nak balik kampung? Lagi nak jalan jauh aku takut anak merengek kat tengah-tengah jalan lagi parah kan. So kami decide balik time Hari Malaysia je la nanti. Mula-mula memang Encik Suami merajuk la bila aku cakap tak mau balik kampung. Aku tak nak balik sebab anak je. Biar dia betul-betul sihat baru senang nak bawa jalan. Ni kalau sakit kesian kat aku la sebab anak memang manja na na dengan mama dia. And lama-lama Encik Suami boleh move on la. Hehehe.

Alhamdulillah keadaan Mimi getting better sebab last Friday aku usung dia pi klinik. Doktor bagi antibiotik untuk kurangkan merah kat tekak, ubat batuk/kahak, selesema dan demam. Da bagi makan a few time nampak Mimi kembali ceria, aktif, selera makan bertambah balik and no more merap sangat la. Syukran sangat. Tapi harus diakui i is jealous tengok orang update status balik kampung and most of my friend sambung cuti one week sampai ke Hari Malaysia. Nak buat camne aku da pun cuti seminggu. Tak sampai hati pulak nak sambung lagi. 

To Encik Suami: Sorry tak dapat kita sekeluarga balik kampung. Ini bukan sebab pentingkan diri tapi demi anak. Kesihatan dia lagi penting to me. 

Salam Aidiladha semua!

Sekian,

Puan Wany
0

Seronok Betoi Mimi Kennn

Seronok betul anak dara aku ni bila tok wan, tok dengan moksu dia mai. Seronok sampai takmo tido. Bila kena bebel dengan aku berkerut muka menahan sentap. At last tido jugak la. Hahahhaa. Kalau tak buat macam tu entah pukul berapa dia nak tido gamaknya.

Actually parent aku mai sebab bapak aku kena buat operation tang mata dia. Aku tak sure apa nama penyakit tu tapi dengar kata urat mata terputus. So la ni mata bapak aku yang sebelah tu memang totally tak nampak. Last three weeks pi teman depa jumpa doktor pakar dekat Hospital Selayang and end up doktor bagi date nak operate Rabu ni. Cuma time doktor explain kat parent aku tak masuk sekali sebab bilik tu tak berapa besar so suami dengan mak da masuk sekali takkan aku nak masuk. Rasa macam sempit na na.

So esok bapak aku kena admit ward and lusa kena operate. Aku harap bapak aku dapat penglihatan semula. Ada jugak aku google pasal penyakit bapak aku. Ada yang cakap boleh nampak semula and ada yang tak boleh da. Wallahualam. Aku harapkan yang baik-baik je. Amin.

So kalau dikira-kira dekat seminggu la parent aku berkampung dekat rumah aku. The one yang paling excited sekali of course la anak aku. Dia punya suka laaa sampai aku dengan baba dia pun dia tak layan. Hahahaha. Ni kalau family aku da balik kampung ni mau kemurungan anak aku. Hehehehe.

Aku pun tumpang seronok bila tengok anak kita seronok. Sampai tido pun boleh dok gelak. Ko ghase? Hahaha. Yela mungkin dia kebosanan hari-hari tengok muka mama dengan baba dia je kan. Bila sekali-sekala tengok reramai ni harus la dia seronok.

Aku pun automatik happy and ade la sikit masa nak rehat sebab ada family aku ni. Anak aku cari aku bila nak tido dengan susu je ha dengan mandi. Hahaha. Tang main terus cari moksu dia. Sabar jola.

Ok tu je kot buat masa ni. Nak upload gambar tapi lembap pulak dari hengpong nak ke lappy. Lain tahun la kot ek. Doakan kesejahteraan dan keberjayaan operation bapak aku lusa ni (oh my malay). Daaa,

Puan Wany

0

Mimi Nak Masuk Dua Tahun Dah!

Tik tok tik tok lagi berapa jam lagi Mimi nak masuk dua tahun dah. Tapi sekarang Mimi tengah tido sebabnya siang tadi dok pulun keluar pi cari barang-barang nak buat birthday party Mimi kat sekolah. 

Kadang tu teringin jugak nak celebrate birthday anak ni macam orang lain buat like party la. Invite sedara mara kawan semua mai. Tapi ceritanya i is tak berapa rajin nak bermajlis ni. Macam leceh nak pikir tema la makanan la. Lagipun aku tak kreatif and memang malas la. Hahaha. Mungkin sebab family aku pun dulu bukan celebrate sangat birthday ni semua. Lau kena birthday aku dulu rajin la jugak bapak aku belikan kek pasu tiup lilin semua. Tapi zaman kecik la. Bila da makin membesar ni non hado da celebration semua. Cuma kiriman ucapan birthday or mak aku masak yang best-best la sebagai pengganti majlis hari jadi tu.

So sempena hari jadi Mimi esok aku ngan suami takde planning ape pun sangat. Tapi demi anak kesayangan yang sorang ni kami plan nak usung Mimi pi makan secret recipe je kot. Kot la. Tu rancangan terkini. Tapi tak tau la esok camne. Kita kan mampu merancang. Allah yang tentukan. Mana tau esok nak celebrate kat tempat lain pula kan. So kita tunggu dan lihat je.

Dari segi hadiah cukupla kasih sayang mama ko ni nak. Hahaha. Actually tak pikir lagi nak beli apa. Tapi after birthday Mimi yang pertama hari tu memang da pasang niat siap-siap aku nak plan nak beli hadiah apa, nak belikan Mimi kek yang macam mana. Tapi tu la pejam celik pejam celik eh Mimi nak masuk dua tahun da. Aku pun tak dan nak pikir nak bagi apa. Nampak tak sayang betapa busy na na mak kau ni kan. Hahaha. Tapi sesibuk mana pun aku ni otak ligat jugak pikir nak beli ape. End up aku belikan kinetic sand sajo untuk Mimi. Biar kepala hotak dia ligat sikit berkembang kan. Eh da nape semua nak story skang ni walhal esok baru birthday dia. Tak suprise pulak rasa. Hahaha. Tapi citernya lau tak share skang entah bila aku nak bukak blog ni. Baik sementara rajin ni sementara anak tido ni aku curi masa kejap kan. Hehehe.

Untuk celebration kat sekolah dia pulak aku beli beg plastik printed cartoon as goodies bag then isinya aku beli air kotak, biskut and sumi. Tak lupa jugak aku belikan belon puat penyeri dan untuk memeriahkan majlis beserta props macam topeng tu, tempat tiup-tiup tu aku tak tau la ape nama dan juga kek harijadi. Tapi kek aku tak beli lagi. Esok je la pi usha. Niat dulu nak tempah tapi rasa macam ermmm mahal jugak lau tempah nak ikut citarasa ni kan. Hahaha.

So ini sajo la preparation aku untuk majlis harijadi anak dara ni. Kalau sempat aku update la lagi. Nanti kita nantikan pula la yea bila Mimi nak masuk tiga tahun. Apa pulak yang omma Mimi nak buat kan. Ok gudnite semua!

Puan Wany
0

Sama-sama Buat Sama-sama Tanggung

Salam Aidilfitri semua!!! Beraya mana hari ni? Iolls duduk rumah saja. Mengemas apa yang patut. Maklumlah bercuti di kampung seminggu memang rumah tunggang langgang la jawabnya kan. Bila ada masa sikit ni tangan rasa gatai nak update blog pulak dah.

Menjadi seorang isteri dan ibu yang berkerjaya ni memang super-tired. Tapi aku idok la cakap yang suri rumah kerjanya tak penat. Actually kita sama je. Cuma suri rumah kena hadap kerja dekat rumah 24 jam while orang macam aku ni duduk penat stress pasal kerja dekat opis then balik rumah kena hadap hal dekat rumah hal anak hal suami etc. Kalau tak pandai manage stress memang boleh menyebabkan kemurungan tahu. Tu yang kadang tengok parent manjang nak marah anak-anak depa. Bukan apa depa penat campur stress dekat opis balik rumah hadap kerenah anak pulak. Nak lagi kalau anak yang sedang membesar. Hahaha

Alhamdulillah so far da hampir 3 tahun menggalas title isteri dan almost 2 years menjadi ibu. Kalau throwback tahun-tahun yang sebelum memang aku akui susah nak manage diri sendiri dengan anaknya suaminya rumahnya sebab kita tak biasa lagi. Ingat lagi tahun 2014 Mimi dilahirkan. After pantang balik rumah sendiri dok fokus dekat anak je. Nak buat kerja sikit anak dok ek ek nak susu. Memang peranan aku masa mimi berumur setahun and below sangat mencabar and penting sebabnya Mimi breastfeed. So bapaknya apa la sangat dapat nyumbangkan. Bagi mandi Mimi, tukar pampers, main dengan anak je la. Hahaha. Mimi ni kalau aku cuti memang berkepit 24jam je dengan mamanya.

Tapi aku realised dalam rumah tangga ni memang pasangan kena bertolak ansur antara satu sama lain dan tolong menolong ibarat berat sama dipikul yang ringan sama dijinjing gitu. Contohnya kau breastfeed anak so laki kau jangan dok ngakang tengok tv je pi la tolong maknya basuh peralatan breastpump ke lipat baju ke buat air ke ape kan. Tapi spesis macam aku ni kadang bukan malas nak minta tolong tapi jenis yang better buat sendiri baru puas hati. Laki aku pulak bukan jenis sayang nak abang tolong pape tak? Memang non hado la. Ko senddiri yang kena cakap kat laki ko tahu. Contoh "abang tolong basuhkan botol Mimi. Abang tolong buatkan air. Abang bla bla bla" 

Tapi kan kau kena faham spesis lelaki ni di mana kalau kita terlalu mintak tolong nanti jauh di sudut hati depa yang actually lagi berhati tisu ni depa ingat bini depa ni jenis yang kuat mengarah tau. Bila da ingat macam tu nanti dorang buat kerja tak ikhlas lepas tu masam muka sentap dengan kita tak tentu pasal. Then kita mesti macam ko da kenapa? Hahaha

So dekat sini kena main psikologi sikit. Aku selalu la berpillow talk kadang xpillow sangat pun dok santai-santai aku explain kat laki aku keadaan aku. Yela aku pun kerja tahu. Bukan dok rumah. If aku suri rumah maybe aku boleh jaga rumah dengan hampir sempurna tapi aku pun turut kerja so kita memang kena fokus dekat banyak benda. Bukan takat rumah tapi kerja melambak dekat opis. Memang keadaan sebegini memang perlukan sokongan 100% dari suami. Cubala ringankan tulang tolong isteri. Ingat yea isteri bukan kuli. Camtu jugak dengan isteri jangan jadi queen control mengarahkan suami itu dan ini like a boss. Kang siapa sebenarnya ketua rumah ni?

And bukan sekali aku bagitahu laki aku. Banyak kali. Hahaha. Mau bernanah dia. Bukan merungut tapi kita mohon dia faham. Lelaki ni memang lain sikit perangai. So kita tak boleh expect bagitau sekali terus suami akan tolong selamanya. Sometimes depa fikir tolon untuk hari ni saja.  So memang kita kena berdrama sikit la dengan suami. Seperti mengeluarkan ayat-ayat yang mampu buat depa serba-salah like "B tolong mandikan anak er. Saya penat sangat hari ni. Kerja dekat opis terlalu banyak" atau "B kita makan luar nak tak? Saya tadi ada kerja luar. Da la panas berejam berjemuq ni". Tapi tak bolehlah selalu bagi alasan nanti kang suami pikir ada bini tapi macam takde. Haa susah pulak kan.

Cuma kat sini yang paling aku nak tegaskan konsep tolong menolong tu. Sekalipun suami tak pandai masak takpe. Jangan kita paksa pulak nanti ko sendiri yang tak lalu makan. Hahaha..tapi tapi bab jaga anak. Jangan pulak suami bagi alasan tak pandai jaga. Habis buat anak pandai pulak kan? Hahaha. So belajar la belajar. Jangan semua letak kat bahu si isteri. Kesian depa tahu. Isteri kalau tengok suami layan anak time dorang sibuk buat kerja rumah pun hati da sejuk tau. Ni tak biarkan anak main sorang-sorang apaknya sibuk main phone. Apa kejadahnya semua ni?

Kesimpulannya pandai buat anak pandai-pandai la bahagikan tugas macam mana nak manage rumahtangga sendiri.

Sekian,

Puan Wany



0

Baru Dapat Hidayah

Semangat kau sampai ofis terus nak update blog. Bukan ape kat rumah baru sekarang non hado internet. Bulan 6 ni baru masuk unifi. Gigih la mak nak berjimat cermat dengan data handfong aku ni. Sebab tu payah sikit nak update blog. Padahal sebelum ni pakai unlimited punya pun malas jugak cik non -_-

Actually bukan malas. Aku ni dulu time sekolah-sekolah suka sangat tulis diari. Yela time tu kalau ada blog pun aku tak didedahkan lagi dengan penggunaan komputer. Zaman dulu pun internet takde la selaju sekarang. Bila da besau-besau ni tengok orang ada blog update macam-macam pasal travel, tips, personal matters and banyak lagi rasa macam seronok pulak. Tapi time create blog ni aku masih study lagi..degree tak silap. Time tu create sebab tengok adik aku dok touch up dia punya blog so nampak interesting giler. Bila da ada blog macam ermmm eh nak share ape ek dalam blog aku ni? Krik krik krik la kejap kan.

Lagipun aku ni bukan la datang dari family yang senang-senang nak travel sana sini. Jadi takdelah pengalaman yang nak di sharekan dalam blog. Macam-macam jugak la aku share kadang-kadang cam mengarut. Kejap buat cerpen (tapi tak habis pun). Kejap bagi tutorial pasal blog. Kejap share any experiences aku pasal dunia belajar aku. Tapi tak istiqamah. Hahaha. Lagipun dulu matlamat nak buat blog nak attract people to read. Nak gain nuffnang punya rewards. Oh my intention sangat teruk. Hahaha. Lepas tu sibuk harapkan orang komen kat blog kan. Entah ape-ape. Tak matang langsung.

Tapi sejak-sejak dah bekerja, da jadi isteri orang and da ade anak ni actually macam-macam nak share kat blog tapi masa tak mengizinkan aku. Sumpah wei bukan malas. Hampir kepada malas la. Hahahaha. Dulu time start keje balik penat gilos tak larat nak stay up lama-lama. Itu alasan pertama. Then lepas kawen sibuk layan suami. Eh. Hahaha. Lepastu pregnant. Ha time ni aku rasa satu kerugian sebab tak dapat nak update entri perkembangan anak aku dalam perut. Aku nak. Memang nak sangat sebab at least biar anak aku tau betapa payah mak dia mengusung dia dalam perut selama 40 minggu tahu. Tapi tu la time pregnant lagi mudah penat. Tido sangat awal. Boleh kira berapa kali je berjaya update. So hope pregnant kali kedua nanti (amin) aku nak update siap-siap pengalaman preganant kali kedua and seterusnya and at the same time aku akan throwback sikit time pregnant kan si Mimi. So tak de la nampak rasa bersalah sangat kat situ. Hahaha

Lepas tu bila da beranakkan Mimi penat jaga anak dagha tu pulak. Before anak dagha tu pandai merangkak berjalan bagai dah dia dok selalu mengempeng nak nenen je. Fahan-faham je la bila dia dok nenen kita pun automatic tertido sekali. Memang tak la nak update entri selalukan. Bila la ni dia da pandai jalan semua lagi payah. Gaya nak bukak laptop dia da sibuk nak tolong taip sekali. Lau nak bahagia kena tunggu dia tido dulu. Hahaha. Mencabar sungguh!

So lepas jadi mak budak ni memang banyak benda wei nak share. La ni baru nampak sikit hala tuju blog aku ni. Memang completely akan berukar menjadi blog mak2. Takpe aku suka. At least nanti suami dan anak-anak boleh baca. Hehehehe. Aku cuba merajinkan diri lagi nak update entri. Sebab banyak benda nak share tapi tu la masa tu yang menjadi punca.

Sekian,

Puan Wany

p/s: Doakan Mimi dapat adik. Hahaha. Amin



0

Allahuakbar

Alkisah perjalanan aku untuk pergi ke tempat kerja mencabar sebenarnya. Memang tak perlu harungi jem bagai tapi perlu berani harungi lori, trailer yang gedabak-gedabak yang super laju dari pemandu F1. Kerja di pelabuhan so driver-driver lori ni semua nak kejar trip. That's why laju tak hengat!

Aku tak nak cerita pasal environment or any experiences sepanjang ulang alik keluar pelabuhan sebab ia bakal menyakitkan hati nan kerdil ni. Cuma nak share peristiwa time on the way pi kerja tadi. Yea tadi. Masih fresh punya.

Biasa kalau on the way pi kerja highway Kesas tu takdelah jem benar sebab aku keluar dari rumah pun tiap-tiap hari pukul 6:30am  ke 6:40 am camtu sebab aku masuk keje pukul 7:30am. Biasa elok masuk highway memang aku speed je sebab keta tak banyak pun.

Tapi tadi bila tengah dok speed dalam 120 ke 130km/j aku pelik apesal kereta-kereta depan aku ni dok main brake? Apekah kan orang tengah laju nak main brake-brake pulak. Da la gelap aku pun tak berapa nampak menda kat depan tu. Tapi makin aku dekat dengan kereta depan aku nampak ade benda something like component barang yang berterabur kat atas jalan. And aku spotted sekujur badan terbaring betul-betul dekat lane tengah. Aku sempat tengok wajah beliau. Tenang je wei. Tapi ngeri sebab motor dia memang hancur. Allahuakbar. Di sudut kiri bahu jalan aku nampak kereta tersadai kat tepi jalan tapi bonet depan kereta menghadap aku. Means maybe kereta tu yang langgar then berpusing-pusing nak elak motor tu. Kronologi aku la kan. Accident tu betul-betul jadi dekat jalan yang sikit lagi nak masuk pulau. So aku syak mangsa tu kerja area pulau mungkin. Tak sure hidup or mati. Kita doakan je yang terbaik untuk beliau.

After kejadian tu terus aku rasa trauma jap. Terus slowkan kereta. Beristghifar panjang. Insaf kejap. Allahuakbar...bila-bila masa Allah boleh jemput kita. Tiba-tiba aku teringat macam mana la dengan family mangsa tu? Kalau yang ada anak-anak kecil then isteri tak kerja camne? Nampak tak jauh benar aku fikir.

Sometimes tak tau nak salahkan siapa. Adakah motor tu tiba-tiba cilok kereta tu? Or kereta tu yang laju mak tok ang sampai motor dah bagi signal nak cilok dia tak perasan? Walau apa pun baik pakai kereta, motor, mpv or any kenderaan pun please la drive careful jangan sampai susahkan orang. I know sometimes kita da drive sangat berhemah tapi orang lain pulak yang bawak macam 1&%34h. Tu belum masuk bab hamba Allah yang suka mencucuk kita tu. Sakit hati tahu. Buatnya kereta depan kita brake tetiba lagu mana? Takut aku tak hentam orang depang orang yang dok mencucuk yang hentam aku. Memang sesuatu sangat la kan.

Cuma satu je la...kat mana pun kita berada, kenderaan ape pun kita drive tolong ingat orang yang tersayang. Ingat la yang jalan tu bukan kita sorang je yang guna. Jangan bongkak sangat time driving tu. 

Sekian,

p/s: Tetiba loya. Ko da kenapa mama mimi?


0

Mama Mimi Yang Beriya Sedih

Alahai berhabuk sudah blog yang tercinta ini. Ingatkan da keje gomen aku relax la sikit. Tapi takde maknanye. FYI distance aku dari opis ke rumah and vice versa dalam 45km. So kalau ulang alik total 90km. Kemain 2 marhala sangat. Penat memang penat. Before this tempat keje idok la jauh gini. Paling jauh pun ke Glenmarie je. So balik keje memang lepak. Aku memang rajin skip masak sebab sometimes nak keluar dari pulau tu jem tak bertempat. Kalah KL uolls. Dah sampai rumah memang keletihan yang amat. Nasib suami memahami.

At the beginning memang aku rela ulang alik sebab laki aku pun memang keje dekat area rumah aku tambahan pulak aku sayang nak bagi anak tukar nursery sebab anak aku dari umur 2 bulan camtu da dok nursery tu. Cikgu cikgi dia lagi memahami Mimi dari mama dia tau. Sabau je la. Hahaha. Kekadang tu memang termerungut jugak sebab letih travel. Tapi itu keputusan aku. Laki aku ok je lau aku nak transit dok kuarters. Selang 2 hari balik la rumah. Tapi kte as a mom mana nak berenggang dengan anak wei. Cukup la 8 minggu yang lalu berjauhan. Tak sanggup lagi nak berjauhan. Jadi mama Mimi berkorban la. Everyday pukul 06:30am dah gerak dari rumah. Sebab takut jalan sesak.  

Lepas tu dalam 2 minggu lepas laki aku bagitau yang opis dia nak berpindah pulak area Kemuning. Aku da macam what? Benda pertama terpikir is NURSERY! Actually aku tak kisah sangat pasal rumah cuma sekarang yang merisaukan nak cari orang nak jaga anak aku. Benda-benda camni memang sensitif bagi aku. Boleh ke nursery baru nanti jaga anak aku? Boleh ke anak aku blend denagn sekolah baru dia? Dengan cikgu baru dia? Selera ke anak aku nak makan nanti? See? Emak-emak sangat kan.

Benda-benda macam ni la yang selalu mendesak aku nak berhenti kerja tapi sampai ke sudah tak jadi. Nak lagi da masuk gomen. Ikut hati jaga anak sendiri lagi puas hati. After that laki aku nak pindah mana pun aku tak kisah sebab at that time tak payah pikir siapa nak jaga anak kita dah. Tapi tu la...belum masanya.. Aku cuma berdoa je la masa untuk aku jadi suri rumah akan tiba. Then boleh fokus kat anak dan bisnes online aku. AMIN.

Tapi laki aku ni memang understanding la perasaan bini dia yang gundah gulana dok pikiaq pasal nursery. So dia pun pi google area Kemuning. Tup tup laki aku whatsapp nama satu nursery ni. Siapa ada FB. So aku pun stalk la. So far aktiviti yang nursery ni sediakan memang sangat ok and menarik perhatian aku. So tanpa berlengah aku set appointment nak jumpa. Ingatkan nak jumpa time weekday so that boleh kte pantau camne dorang jaga budak tapi dorang takut kita mengganggu budak2 tu so takpela aku faham. Then sabtunya aku pergi nak booking and pantau environment (time ni da dapat cari rumah dah). So far ok la. Ade 3 orang cikgu. Kat nursery tu memang amik budak2 dari umur setahun ke atas. Nanti lau Mimi ada adik mana la mama nak hantar kan. Hehehe.

Anak aku cam biasa enjoy dengan dunia dia berlari sana sini. Cikgu2 baru nak beramah mesra memang dia tak nak la kan. Ok takpe baru 1st time. Cikgu cikgi baru dia pun nampak cam ok la. Quite mesra dengan budak2. Ok la di situ. Cuma yang tak bestnya aku kena amik anak before kol 6pm. Lambat kena bayar OT. Lau pagi pulak kena anta paling awal pukul 7am. Lau nak lagi awal kita kena bayar OT. Adoiii..lau nursery sekarang akak tu cincai je. Takpe la mama tak kisah janji dorang jaga Mimi dengan elok. So aku awal-awal da apply tukar waktu bekerja. Masuk kol 07:30am balik kol 04:30pm. So sempat la nak amik Mimi before 6pm.

Da settle booking semua aku whatsapp Kak Lin (bos nursery skang). Sedih wei dia reply. Dia bagitau la tak best nanti Mimi da pindah semua. Nanti semua rindu keletah Mimi. Hehehe. Aku yang baca aku yang sedih wei. Hari ni pulak aku saja cuti. Plan ngan suami nak kemas rumah so hantar la Mimi pi sekolah. Kebetulan jumpa Kak Lin. Kak Lin siap tinggalkan pesanan macam2. Mimi ni jenis yang suka makan berulang. Makan sikit pastu lagi berapa jam kena bagi makan lagi. Sama la kalau minum susu. Mimi lau tak berapa lapar dia minum sikit dulu pastu gi main puas2 then sambung minum. Kak Lin lagi memahami Mimi dari mama tau. Nampak tak? Mana tak sedih mama nak tukar sekolah. Tapi tu la setiap yang hidup pasti akan mati eh ade related tak? Aku cuma nak tekankan yang tak selamanya kita kat tempat yang sama. Mungkin ade hikmah Allah nak tunjuk. Cuma tu la mama taknak anak mama disakiti. Tu je...

 p/s: Lagi 2 minggu macam tu nak pindah. Risau tetap risau. Hope Mimi dapat biasakan diri dengan tempat baru. Mama nak Mimi enjoy kat tempat baru tu je. Huhuhu. Hope sangat pilihan mama kali ni ok macam yang previous. AMIN
0
Back to Top