Mimi is Alarm Clock

Yeayyyy da siap masak main menu untuk makan malam ni. Tunggu suami dengan Mimi balik then baru goreng sayur. Sayur ni goreng awal tak best. Nak kena dekat-dekat makan baru goreng baru syiokkk.

Lately rajin pulak la kan aku update entri. Actually memang aku minat menulis. Tapi bakat tu semakin terhakis dek kesibukan dengan kerja, uruskan suami dan anak dan bla bla bla.

0

Petua Hilangkan Sembelit

Sejak Mimi putus susu sejak umur dia 10 bulan macam tu tak silap aku memang dia kerap sembelit. Sebab faktor bagi susu formula. Lagi pun anak aku ni bukan jenis yang suka makan buah. Ke sebab aku jarang beli buah? Hahahaha. Aku selalu beli buah like jambu, mangga muda, kedondong. Motif nak menyicah. Hahaha. Ok nampaknya kena kerap beli buah yang boleh atasi sembelit mungkin. Sebab suami dan anak yang paling ketara sembelitnya.

Setiap hari aku akan make sure Mimi berak. Sebab tu tiap kali amik anak dari sekolah benda pertama yang aku tanya kat cikgu dia "Mimi berak tak hari ni cikgu?". Kalau tak berak aku mula susah hati. Memang la orang cakap baru sehari tak berak ok lagi. Tapi aku is tak ok. Sebab apa bila hari ni tak berak then esok baru berak kadang terseksa tengok anak meneran. Sebab budak kecik selalunya tak reti teran berak lagi. Then Mimi pulak tak pandai dok cangkung untuk berak. So memang bermasalah sikit la kalau nak membuangkan. Menangis anak sampai merah muka nak membuang punya pasal. Hati ibu mana yang tak sedih kan lau tengok anak terseksa gitu.

Jadi untuk atasi kes macam ni ada beberapa benda yang memang aku standby dekat rumah untuk atasi sembelit Mimi ni (aku susun dari wajib bagi hingga ke optional or terdesak):-

1) Vitagen / Minuman Susu Kultur
Dekat freezer wajib aku standby vitagen. Even orang ramai cakap yakult more better dari vitagen tapi Mimi lagi suka vitagen sebab ada banyak flavor. Her favourite one is apple yang color hijau tu. Dulu pernah jugak switch ke yakult tapi dia kureng sikit. So aku beli vitagen sajo. Aku pun suka vitagen sebab rasa masam-masam sikit. Vitagen aku bagi Mimi minum tiap hari. Nak elak sembelit. Minum susu kultur ni memang bagus untuk penghadaman. Kalau anak sembelit or cirit birit moh amalkan minuman susu kultur ni.

2) Gula Perang / Brown Sugar
Tahu tak korang gula perang pun boleh atasi masalah sembelit? Aku tau pun sebab Kak Lin (cikgu kat nursery lama Mimi) yang bagitau petua ni. And bila aku google ramai yang share petua guna gula perang untuk atasi masalah sembelit. Maklumlah kita baru anak sorang. Memang Mr Goog dan orang-orang yang makan garam dulu la yang banyak tolong kita. Gula perang ni korang campur dengan susu formula anak. Dulu aku masukkan satu sudu kecik je. Tapi haritu google ada yang suggest satu sudu teh gula perang dengan 2 Oz susu anak. So kalau 6 Oz susu bersamaan 3 sudu kecil kan? Hahaha. Itu pahaman aku. Tolong betulkan kalau salah. Fungsi gula perang ni untuk lembutkan najis sebenarnya. Cara ni pun efektif. Aku selalu bagi 2 hari sekali. Kalau sembelit, sehari tu berkali-kali lah aku campurkan susu dengan gula perang.

3) Ubat Sembelit
Ubat sembelit ni boleh dapat kat mana-mana farmasi. Kalau korang tanya farmasi nanti dia akan syorkan dua jenis: Ubat makan or ubat cucuk bontot. Aku prefer yang makan sebab yang cucuk tu sangat scary kena inject kat lubang bontot. Kesian anak tahu. Tapi ubat cucuk ni kesan dia memang cepat berbanding ubat makan. Tapi selalunya aku bagi ubat makan je. Yang selalu aku beli brand Lactul. Rasa dia manis. Memang khas untuk sembelit dan suitable untuk kanak-kanak sehingga dewasa. Fungsi nak lembutkan najis jugak. Tapi Mimi pernah sembelit teruk sampai menangis kaw kaw. Bila cek najis tu memang da kat hujung-hujung tapi taknak keluar even da teran. Time ni sebab tak sampai hati tengok anak camtu terpaksa aku guna ubat cucuk tu. Kesan sangat cepat. Terus keluar. Hahaha. Tapi ubat ni aku tak suka and tak syorkan. So kalau boleh jadikan pilihan terakhir.

4) Buah-buahan
Actually sangat lah jarang nak jumpa buah dekat rumah aku sebab laki bukan jenis yang suka makan buah. Tapi bila anak sembelit aku ada jugak try bagi pisang. Not bad kesan dia wei. Lepas makan terus Mimi rasa nak berak. Hahaha. Tapi apesal aku tak jadikan no 1 ek pisang ni? Faktor malas nak cari kot. Kalau vitagen merata ada jual. Hahaha. Eh tapi tak semua orang sesuai dengan pisang tau. Ada orang makan pisang lagi sembelit. So dalam hidup ni memang kena try and error. Kalau pisang tak sesuai try la betik pulok.

5) Air masak
Bagi pendapat aku la kalau tak nak sembelit silalah minum air masak sebanyak mungkin. Macam aku memang tak pernah ada masalah sembelit. Sebab aku pi mana-mana memang usung botol air. Yang tak rajin minum suami dan anak. Sebab tu senang sembelit -_- Hahaha. Untuk Mimi aku beli pelbagai design botol air / tumbler sebab nak attract dia. Hasilnya bolehla. Mimi minum jugak even seteguk dua janji minum la kan. Maklumlah ada budak yang jenis tak suka air masak. Spesis anak aku la tu. Adoiiiyai. Moga besar nanti ikut la perangai mama yang suka minum air masak tau.

Kalau anak korang sembelit korang bagi apa pulak ek? Kot yang mana anak tengah sembelit or diri sendiri yang sembelit boleh la try petua yang aku share ni.

Sekian,

Love,
Puan Wany

0

Adik Mimi

Amboi tajukkk.. eh aku belum pregnant lagi tau. Jangan tertipu dengan tajuk tu ok. Okhari ni Mimi genap umurnya 2 tahun 2 bulan. Semakin aktif semakin petah bercakap dan semakin banyak benda yang dia da boleh sebut ok. Kalau naik kereta tu dari naik samapai da sampai ke destinasi mulut dia asyik dok pot pet pot pet je tau. Lepastu tanya itu tanya ini. Alahaaai...anak mama anak mama.

Bila anak da makin besar ni sure orang dah bertanya-tanya bila nak bagi Mimi adik. Eh ko taknak pregnant lagi ke? Manusia oh manusia. Siapa tak nak zuriat lagi. Of course aku teringin nak bagi Mimi adik. Lagikan pulak umur Mimi dah cecah 2 tahun so cantik sangat la tu kalau aku pregnant. Tapi tu la belum ada rezeki aku lagi nak bagi Mimi adik. Jadi kita relax kayuh perlahan-lahan. Rezeki orang tu lain-lain. Mungkin Tipah tu memang dilimpahkan dengan rezeki untuk dapat anak. Tapi aku mungkin rezeki tang lain kan. Sentiasa berfikir positif. Sebab bila tiap bulan period quite kecewa la sebab tak pregnant. Tapi then tarik nafas dalam-dalam pastu ko halau syaitonirojim tu jauh-jauh. Kita sepatutnya bersyukur sebab at least punya seorang anak. Dari mereka yang bertahun kahwin tapi sorang pun takde lagi. Lagi kesian kan?

Kita kena tahu yang Allah Maha Mengetahui dari kita. Mungkin aku masih tak pregnant sebab masanya belum tiba even ko rasa diri ko da bersedia untuk tambah anak. Takpe sementara berusaha banyak benda lagi kita boleh buat. Macam sekarang kami tengah dalam fasa beli rumah. Insyallah kalau takde aral melintang next week nak bayar deposit rumah and submit loan. Doakan la yea loan approved. Teringin sangat nak dok rumah sendiri. Pergi IKEA da selalu. Tiap kali pi IKEA tiap kali tu berangan nak dapur camtu nak bilik Mimi camni la. Hahahha. Maklumlah berangan kan tak perlu bayar.

Ok la. Dalam dok berusaha nak bagi Mimi adik memang macam-macam produk supplement juga kita try nak make sure kesuburan aku dan suami kan. Haaa gitew. Berusaha yang mana termampu. Nanti ada la rezekinya tu kan. Ok la sampai sini je ceritanya. Nak keluar pi sarap. Daaaa

Love,

Puan Wany
0

Teringin Nak Jadi Degree Housewife Jugekkk

Da lama aku pendam pasai ni. Aku tengok dok viral kat FB pasai nikmatnya jadi housewife, rela korbankan degree demi keluarga and bla bla bla lagi. Ehemmm...jauh di sudut hati aku tu mau je jadi keyboard warrior nak list kan why why why and whyyyy aku tak boleh jadi housewife...

Dulu masa baru-baru kahwin aku rasa ok la kalau nak keje dulu sebab takde komitmen lain selain nak jaga suami kan. Tapi bila sejak menjak ada anak ni memang aku akui kadang kala, selalu kala, setiap masa aku dok terpikir alangkah indahnya kalau aku dapat jaga anak aku full time macam orang lain. At least aku boleh generate income dari rumah. Tu pun kalau sempat nak berbisnes. Takut terkejar nak jaga anak lagi, nak ngemas lagi, nak masak lagi. Tapi aku percaya di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Dan aku percaya Allah akan tolong hambanya. Nak-nak lagi kita sanggup korbankan degree kita demi family. Yes aku admit! Aku pun kalau boleh tak sior nak hantar anak bagi orang jaga. Ingat lagi time Mimi baru nak berjalan. Aku nampak dia punya effort nak bertatih. Aku sempat la ajar dia tatih beberapa kali. Tapi jadi sangat miracle bila a few days later anak aku da berjalan weiii. Terkejut aku bila balik rumah letak-letak anak tengok anak terus berjalan. Ko ghase satu kerugian tak bagi ibu sebab tak dapat tengok perkembangan anak? Yela kita keje lima hari seminggu. Satu hari kerja dalam 8 jam macam tu. So sempat spend masa dengan anak malam je la. Tu pun a few hours je sebab anak da ngantok dengan omaknya sekali tertido-tido main dengan anak.

Sesiapa yang jadi ibu yang berkerjaya tentu rasa seperti apa yang aku rasakan. Actually banyak faktor kenapa masih ada ibu-ibu yang bekerja. Memang orang cakap bila da jadi surirumah ni pintu rezeki lagi terbuka luas. Even gaji laki tak cukup tapi sebab ade keberkatan kat situ so everything jadi smooth. All is well la senang cerita. Aku tak nafikan. 

Macam aku...banyak kali jugak aku terpikir nak berhenti kerja nak fokus dekat family tapi...aku ingat tanggungjawab aku dekat mak bapak aku. Family aku masih perlukan aku wei. Aku tak boleh bayangkan betapa stress laki aku kalau aku tak kerja. Takut terkejar-kejar cari duit nak top up dekat mak bapak aku lagi dekat family kitaorang lagi dekat mak bapak dia lagi. Lagipun aku fikir tu family aku biarla dorang rasa duit dari hasil titik peluh aku sendiri. 

Impian aku menggunung nak belikan parent rumah, nak gantikan kereta abah tu, nak hantar parent pergi haji dan banyak la lagi wishlist yang aku pasti sama je macam korang-korang semua. Aku tak nak parent aku rasa terbeban selepas aku kahwin sebab aku tak dapat fully tolong dorang. So takpe sementara masih muda (muda ke) biar la aku membanting tulang untuk mereka. Pada masa yang sama tak pernah aku lupa titipkan doa untuk anak aku semoga sesiapa yang jaga anak aku dekat nursery tu boleh jaga dengan baik. Aku tak mintak jaga macam anak sendiri tapi cukup la jaga time dia nak susu time tukar pampers, time dia mengada-ngada sikit (budak kan datang manja dia memang sabau jela). Dan jangan sesekali angkat tangan. Aku risau sungguh aku risau bila kena hantar anak dekat orang nak-nak lagi bila baca viral tentang pengasuh dera anak and so on. Tapi itu la risiko yang kami-kami selaku ibu yang berkerjaya kena hadapi. Korang kena tau tiap kali amik anak aku belek habis badan dia. Takut la kan. Tapi alhamdulillah..so far ok..paling-paling pun merah kat tut. Maybe sebab terlambat tukar pampers. Takpe aku sapu drapolene. Pastu aku pantau lagi untuk beberapa hari. Kalau still jadi aku tanya elok-elok kat cikgu dia. Kena ingat even kita bayar dorang tapi dorang bukan kuli kita. Kena jaga hati dorang sebab dorang yang jaga anak kita. So bila ada something yang ko nak complaint bukan boleh terjah je. Kena guna bahasa yang elok dan bukan tuding jari terus kat dorang sebab bukan sorang yea dorang kena jaga. Harap maklum sangat.

Tu belum masuk lagi bila ank demam ke ape. Kami kena berkorban amik cuti. Sampai cuti tu habis disebabkan jaga anak. Maklum la bila anak hantar nursery bergaul dengan kanak-kanak lain so automatically dorang terdedah dengan pelbagai virus dan bakteria. Ingat lagi dulu aku kena bising dengan manager sebab selalu amik cuti. Time tu ghase nak maki je sebab ko takde anak so ko tak tau perasaan tu. Damn it sangat wei! Bila aku baca surirumah dok update yang kerja dorang challenging aku tersenyum je. Aku admit tapi aku rasa kita sama je. Sama-sama menghadapi pelbagai dugaan cuma situasi berbeza. Aku pagi hingga petang fokus dekat kerja. Balik rumah fokus kat family. Kadang stress kerja terbawa-bawa balik rumah. Kadang tertempias dekat anak. Hmmm sorry sayang. Mama tak bermaksud camtu. Memang mencabar bila kala kau nak kawal emosi ko. Stress kerja plus stress kat rumah tak tau nak sama dengan apa. Hahaha...

Ikutkan banyak je nak luahkan tapi anak da bangun tido pulak. Kang dok tercari-cari pulak..hahhaha..

So aku nak conclude kan kat sini aku masih bekerja sebab aku rasa aku perlu lunaskan hutang untuk parent aku. Nak balas budi mereka. Yela aku kan kahwin awal. Tak sempat dorang nak rasa hasil titik peluh aku tup tup da kawen kan. Tapi lagi afdal aku conclude kan bahawa setiap orang ada ada reason yang tersendiri kenapa mengapa para ibu masih bekerja. Takdir kita tak sama. Bila dorang dok update pasail nikmat jadi surirumah tu aku terasa jugak. Hahaha. Aku je kot yang sentap. Actually tak sentap la cuma kami pun facing challenging things. Bukan pasal keje je tapi menyeluruh. 

Jadi ko kerja ke ko tak kerja ke sama-sama ada pro and cons nya. Keberkatan tu hadir ke tak bukan urusan kita nak tentukan. Tu semua kerja Allah. Siapa kami nak lawan takdir. Sobs sobs sobs...sekian..nak pi masak daging salai masak cilik api sat no

p/s: Entri ni tak berniat nak menyakiti sesiapa. Aku tulis sebab terasa nak tulis. Ni kan blog aku. So suka hati aku la..Hahaha...chill ok jangan mudah melatah. Peace not war..muahhh cikeddd :p


0

Demi Ibu Bapa

Walaupun aku dah berkahwin tapi aku tak pernah lupakan tanggungjawab aku dekat parent aku. Lagipun aku bukan datang dari background yang kaya raya. So lagi la wajib nak tolong family aku. Nak pulak adik beradik aku tak ramai. Yang bekerja baru dua orang. Aku pulak memang dah tak kasi parent aku kerja. Kalau nak kerja sangat buat la online business sajo. Janji tak guna tenaga kennnn.

Aku tak tau definisi berapa actual yang kita kena bagi dekat parent. Pada aku aku hulur berapa yang aku mampu. Kalau ada dapat duit lebih ke aku masuk lebih. Kalau dapat kurang so aku bahagi la elok-elok kan. 

Kadang rasa serba salah jugak dekat parent sebab dulu masa aku belajar lagi aku pernah bagitau dorang yang lepas belajar aku nak tolong family dulu, aku nak belikan rumah kat abah dengan mak dulu baru pikir pasal diri aku. Tup tup tup time tengah praktikal lagi aku dah tunang. Ermmm da jodoh kan. Elok habis belajar (tak konvo lagi) aku da kahwin. Tapi angan-angan nak tunaikan apa yang pernah aku janjikan tak pernah aku lupa. Kekangan mungkin dari segi cepat atau lambat je.

Aku pun baru berapa tahun kerja. La ni da ada suami dan anak. Corak hidup da lain. Banyak benda nak fokus since komitmen bertambah. Pernah jugak ajak parent dok sekali sebab senang aku nak tengok-tengokkan. Tapi as usual mana la dorang nak. Maybe sebab nakkan privacy kot. Dah dorang cakap macam tu takkan aku nak paksa. At least kalau dok sekali rasa bersalah aku kurang la sikit sebab boleh jaga dorang full time. Kalau dorang dok sekali aku takde la aku nak suruh buat ape pun. Anak aku still hantar nursery. Toksah basuh baju aku sekeluarga. Tak payah nak kemas rumah beriya. Semua tu aku boleh je call daily maid tu. Dorang dok dengan aku buat la ape nak buat. Cuma kalau lapar pi la masak ape yang patut. Tapi tu la...tak nak nya dok dengan aku. Maybe belum tiba masanya lagi kot. 

Aku tak pernah rasa terbeban pun nak tolong parent aku yang lahirkan aku yang besarkan aku yang educate aku. Sebab tu la ni kalau ade peluang nak generate duit aku nak join. Sebab nak sangat tolong dorang. Harap dipermudahkan. Amin


0
Back to Top