#2 Pengalaman Bersalin

Ok ini sambungan dari cerita pengalaman aku beranakkan Mimi. Boleh lah refer Pengalaman Beranak 1 .

Sakit yang aku rasa tu takdelah datang kerap sangat. Adalah sejam sekali macam tu. Tapi memandangkan ini first time nak beranak, first time nak timang anak so suami aku risau lain macam. Baru rasa acah-acah contraction da sibuk nak pi hospital. Ok la kita layankan sajo.

Sesampai di hospital masa tu pun da pukul berapa. Mula-mula nurse tanya la pasai pa kan. Aku cerita la da terasa sakit contraction tapi tak berapa teruk. And lagi sekali kena seluk la kan. Time tu tak silap baru bukak 1.5cm. Ok punya berejam dari pagi sampai ke malam baru bukak lagi 0.5cm je. Adoiii..Oh lupa time ni suami, abang dan mak aku turut mai sekali teman. Konon ingat aku nak warded kan. Lau ikut procedure, patient boleh warded bila bukaan da 3cm dan ke atas.

Lepas da cek bukaan tu aku kena pi cek ctg pulak. Ctg ni nak tengok kadar deguan jantung baby. Pada masa yang sama kalu ade contraction ctg ni boleh track sekali. Sekali buat ctg ni lama jugak wei. Lepas tu nak tunggu doktor pulak. Sementara nak tunggu datang tu ade sesekali eh beberapa kali jugak perut rasa menggelodak balik. Asyik rasa nak berak je wei. So nak dijadikan cerita settle jalankan prosedur kat hospital dalam pukul 5pagi. So ceritanya bukaan baru 1.5cm. Sekian.

0

Dugaan Sebelum Bersalin: Suami & Kak Mimi Demam La Pulok

Budak kena cucuk amik darah. Nie first time amik darah ni..Yang second time amik meraung kawan kalah lagu Newboyz - Meraung. Hahahaha

Khamis ni kandungan aku cukup 40 minggu. Tapi aku still takde tanda yang 3 tu la iaitu contraction, turun darah ataupun pecah air ketuban. Mild contraction? Entah…kadang macam rasa tapi kadang macam ehh perasaan aku je ni kot. Sebab aku cuma yakin kalau yang real contraction je..hahahaha

Kali ni mengandung aku ambil cuti hampir dua minggu awal dari EDD aku. Kalau Kak Mimi dulu lagi seminggu nak beranak baru aku cuti. Kali ni macam tak larat sangat nak menempuh hari-hari sebelum EDD tu. Mungkin sebab faktor aku travel dan drive sendiri. Dengan keadaan jalan dan jam tak tentu pasal buat aku lagi rasa penat sangat. Lagikan pulak aku da siapkan semua keje aku yang aku dah target untuk tahun ni. Jadi kalau pergi office pun takde ape nak buat. Jadinya kita bercuti awal la yea.
0
Back to Top