Mimi Kena Cirit birit

Kalau orang dewasa ke yang kena cirit birit aku tak berapa kisah sangat. Tapi ni anak aku yang masih kecik yang baru nak masuk 4 bulan. Kelam kabut hidup aku dan suami di buatnya.

Alkisah hari Selasa lepas after abis waktu keja aku dan suami amik Mimi as usual kat nursery. Then sampai je Kak Lin (the owner) bagitau Mimi cirit birit. So Kak Lin tanya aku ape yang aku makan since aku fully breastfeed Mimi kan. So ape yang aku makan itulah yang Mimi makan kan. Aku dan suami pun dok pikir ape yang aku makan ek? Then balik rumah macam biasa. Malam tu Mimi tak la berak kerap. Just dalam kol 12am before aku nak tido aku cek Mimi berak so aku tukar la kan. Then tido macam biasa. Time Mimi terjaga nak susu tu aku sempat jugak la google why baby boleh cirit kan. Padahal just minum susu je. Adakah disebabkan faktor pemakanan aku yang bedal ape saje? Or susu yang aku pam tu tercemar??? 1001 soalan bermain di pikiran gitu. Google punya google aku jumpa one of the factor is pengambilan antibiotik. What? Aku baru teringat yang last weekend Mimi demam. Then bawk gi klinik. Doc yan rawat tanya nak antibiotik tak. Aku yeakan je la as long as Mimi sembuh kan. Hmmm

Pagi esoknya pulak Baba dia yang tukarkan pamper and Mimi berak lagi ok. Aku da macam tak sedap hati. Warna taik dia pun bukan gold coklat sangat. Quite cair. Tapi hantar jugak Mimi ke nursery. Dah pesan awal2 da dekat akak2 yang jaga tu suh monitor berapa kali Mimi berak and warna najis dia. Aku guk tak lupa bekalkan lebih sikit pamper. Then pergi keje macam biasa.

Dekat opis pulak keja berlambak-lambak. Tapi aku sempat whatsapp Kak Lin tanya susu Mimi ada berapa sebab aku target susu yang aku bekalkan tak cukup sebab semalamnya aku so sleepy so time pump susu tak berapa efficient la kan production nya tu. Then after call suami tetiba Kak Lin call. Pelik jugak di situ why Kak Lin call tetiba kan. Tak pernah pulak selama ni dia call kan. Just reply whatsapp je lau aku tanya pape pun. Kak Lin inform yang Mimi kena cirit teruk arini. Asal minum je berak asal minum je muntah pastu berak sampai bontot dia da merah sikit. So dia suruh aku bawak Mimi gi klinik takut jadi pape kan. Da la dia baby lagikan lau da besar aku suh je sumbat pil cek kit taun. Hehehe.

 Tapi that time aku risau giler. Yela sebab anak sendiri kan. Terus aku call laki aku nak bincang. Mula-mula aku macam nak suruh laki aku je bawak Mimi gi. Tapi bila pikir balik buatnya Mimi meragam acamno? Ke buatnya Mimi nak susu acamno? At last mintak half day kat manager.

Time amik Mimi tu nampak la dia da tak larat. Mata kuyu. Yeala asyik buang je tenaga pun takde. Pastu nangis2. TIme aku amik tu pengasuh tengah basuh berak dia. Adoii..risau gila. Aku ngan suami decide nak gi klinik kerajaan je. 

Kat klinik doc yang rawat tu kemain tekun jugak dia cek Mimi. Doc suh Mimi amik gas sebab time yang Mimi demam tu dia kena btuk and selesema sekali. So amik gas untuk cairkan kahak. Pastu doc cek lagi dia bagitau paru-paru Mimi kot sebelah kanan da bunyi silent but belah kiri still bunyi kasar sikit. So dia buat surat refer ke hospital immediately sebab takut ada infection pulak dah. Bunyi macam takde kena mengena dengan cirit birit dia kan. Tapi aku bawak jugak Mimi gi hosp Serdang.

Kat hospital Serdang aku tunggu dari pukul 6pm ke 2:30 am uolls baru settle. Memang after this tobat tak nak gi Serdang da. Menangis tunggu. Taik anak aku sampai d tukar kuning nak kehijauan sikit. Risau aku tau. Tapi tak boleh nak buat ape sebab pesakit overload. Doc pulak underload. Dekat hospital Mimi kena amik darah and buat x-ray.

Setelah lama menunggu akhirnya tiba jugak turn Mimi. Sepanjang tunggu tu aku ase da bape kali Mimi bangun tido bangun tido tahu. Doktor cakapcirit birit memang takde ubat kecuali air garam tapi since Mimi baru dua hari macam tu kena cirit so dia tak recommend amik air garam. Jadi aku mintak doc tolong masuk air ke dalam badan Mimi since air da banyak hilang akibat cirit kan. Almost 3 jam jugak la masuk air. Aku sampai tertido2 pangku Mimi sebab wad semua penuh. Lau kosong pun ko hengat Mimi nak ke tido kat katil? Hahaha.

Esoknya aku dengan laki aku EL lagi sebab nak monitor Mimi. Nak tengok progress makin baik or sebaliknya. Alhamdulillah la Mimi da tak berat sekerap semalam. And warna taik dia pun da back to normal. Mimi pulak makin aktif dan riang sebab dah sihat. Siang dia tido main2. Malam pulak taak reti nak tido. Ajak kita main ngan borak T_T

So moral of value after this aku taknak bagi antibiotik lagi kat anak aku. Not all antibiotic sesuai untuk baby so better langsung tak payah bagi. Aku yakin dengan susu aku ni yang lagi powerful penuh dengan antibodi gitu kan. Nasib my baby da sihat and masa yang diperlukan untuk pulih sekejap je. Alhamdulillah :)
0

#1 Pengalaman Beranak

Alhamdulillah tanggal 28 Aug 2014 aku selamat lahirkan puteri sulung kami pada pukul 10:37am. Allahuakbar! Macam tak percaya sangat aku da ada anak. Rasa tempoh 9 bulan lebih tu sekejap sangatkan. Bila diingat-ingatkan balik time nak beranak Allahuakbar...seram, gerun dan sejuk semua ada.

Nak ikutkan due aku 27/08/2014. Tapi still takde tanda-tanda nak bersalin yang 3 tu: pecah air ketuban atau keluar darah atau kontraksi. Aku risau jugak kalau-kalau overdue. Tak nak la kena induce. Lagikan pulak laki aku cuti tak lama. Takut aku beranak time dia keje :(

So nak dijadikan cerita seminggu before due aku da selamat sampai kat kampung dah. Saja cuti awal. Da takde mood nak keje sebab dok pikir nak beranak je. Hehehe. Jadinya bila 27/08 tue takde tanda-tanda nak beranak aku pun pergi la klinik kesihatan buat check up macam biasa. Doktor agak bising sebab aku tak terus pergi hospital. Hahaha. Mana la aku tau. Klinik Puchong cakap lau tak beranak lagi pergi check up macam biasa. So nak salahkan siapa???

Ok then pas da check up bagai aku pun pergi la hospital. Suami iolls adalah orang yang paling excited. Sebabnya aku tau lau da pergi hospital confirm doktor akan cek kat tut tut sama ada da bukak ke belum kan. Jadinya laki aku da berangan la kot-kot bukaan aku da 4cm ke ha kan terus kena admit gitu. Hmm sukati je laki aku kan. Pape jela..

Da sampai hospital ramai pulak orang yang tengah tunggu turn nak check up.
Macam2 kes la yang aku jumpa. Yg akk sebelah aku tu air ketuban dia pecah tapi belum due lagi. yg kes aku pulak da due tapi takde kuar pape tanda.

Bila sampai turn aku nurse interview sikit pastu suh g buat urine test then nak tengok gerakan baby. lastly baru jumpa doc. as i predicted memang doc tu seluk la kat bawah nak tau bukaan bape kan. ase nak jerit pun ade. hahaha. well doc cakap baru bukak 1cm. aq macam a bit frust sikit sebab nak tunggu lagi 9cm maybe take time. doc pun cakap anak first memang lambat sikit nak bukak. so dia bagi masa 1 week. if takde tanda nak beranak jugak aku kena admit and induce. maka aku dan suami pulang dengan perasaan hampa.

Bila sampai rumah aku story la dekat parent aku sekian sekian dan sekian. Pastu bapak aku cakap silap2 malam ni beranak sebab da bukak 1cm. Dalam hati aku amin kan je la kan. Tak sabar kot nak tungu. Hehe. Pastu aku cakap dekat laki aku petang ni nak jalan-jalan kat taman biar cepat sikit bukak kan and at the same time aku belasah minum air selusuh dekat setengah botol one shot terus sebab stress baru bukak sikit. Hahaha. Sangat entah ape2 kan.

So aku continue my day as usual. Petang pergi jalan-jalan. Balik sempat singgah mamak pekena roti canai. Malam layan movie dengan laki aku. Cita LEGO. Kartun pun kartun la kan. Layan punya layan pai la laki bini tertido. Dalam kol 1 am macam tu aku terjaga sebab aku rasa sakit macam senggugut tapi the feeling lain sikit. 1st thing yang terdetik dalam hati is "aku nak beranak ke?" Tapi aku buat dunno je sebab tak sakit sangat. So aku gi toilet kot la nak u'uk kan. After membuang ape yang patut aku pun try tido balik. Laki aku pulak tetiba terjaga. Terjaga and tanya "sakit nak beranak ke?" Adoyai suami. Sejak2 aku da nak due ni sensitivity dia makin menjadi2. Kalau idok tido mati aje. Hahaha. Aku pun tak tau nak respond camne sebab sakit contraction tu aku sendri not sure how is it. Then aku decide nak sambung tido je. Pastu laki aku decide lau dalam 15min sekali sakit datang balik dia ajak gi hospital. Then aku angguk je la.

Actually ada la dalam setengah jam sekali sakit tu datang tapi tak sesakit yang aku dengar akak2 opis cita la. So chill la kan. Tapi laki aku yang tak menyabar. Nak jugak gi hospital -_- Aku pulak that time pikir perut masuk angin kot sebab kalau tak silap siang tu aku tak makan nasi. Ha so positif kan iolls. Hahaha. After didesak oleh si suami maka dengan malas aku pergi la jugak.

Ok next entri aku cerita the balance er. Nak siapkan entri yang ni pun semput. Hahaha..chowww



0
Back to Top